STAznanost
Humanistika in družboslovje

Na sociološkem srečanju o populizmu in nezaupanju v znanost

Koper, 17. oktobra - V organizaciji Slovenskega sociološkega društva se v Kopru začenja letno sociološko srečanje. Vse do sobote bodo različni strokovnjaki razpravljali o populizmu in nezaupanju v znanost, ki v družbi dobivata nove razsežnosti. Podelili bodo tudi nagrade za izjemne dosežke in prispevke na področju sociologije.

Kot poudarjajo na spletni strani društva, je letošnja tema ob globalnem vzponu populizma v politiki in ob dejstvu, da letošnje leto zaznamujejo tako evropske volitve kot ameriške volitve, izjemno pomembna, hkrati pa ima tudi vrsto socioloških dimenzij, o katerih je treba razpravljati. Vzpon populizma v času, ki ga opredeljujejo neprestani prehodi iz ene krize v novo, pa je spodbudilo tudi nove razsežnosti nezaupanja družbe v znanost.

Predsednik Slovenskega sociološkega društva Roman Kuhar je ob tem poudaril, da skepticizem populističnih govorcev do znanstvenih dognanj podžiga nezaupanje v znanstveno skupnost, spodbuja širjenje teorij zarote, spodjeda pogoje za razpravo v javni sferi in nenazadnje ovira politične odločitve, ki bi morale temeljiti na argumentirani razpravi, verodostojnih dokazih in strokovnem znanju.

"To seveda ne pomeni, da mora biti znanost nedotakljiva in da ne sme biti predmet kritične refleksije. A če se politične odločitve zanašajo bolj na populistično retoriko kot na strokovna dognanja, je s tem ogrožena javna sfera, posledično pa tudi učinkovito reševanje kompleksnih družbenih izzivov, vključno z vprašanji javnega zdravja, podnebnih sprememb, družbenega vključevanja manjšin in podobno," je poudaril.

Sociološka refleksija o teh vprašanjih bo zato rdeča nit letošnjega srečanja. Na srečanju bodo različni strokovnjaki na panelih v Centru humanističnih znanosti ZRS Koper predstavili več kot 60 prispevkov. Odvilo se bo tudi več okroglih miz, med drugim o izzivih in priložnostih v času razvoja novih naprednih tehnologij, o socioloških temah v šoli pod pritiski staršev, o spreminjanju medijskega in političnega okolja in o prenovi učnega načrta za sociologijo.

V petek bo v Pokrajinskem muzeju Koper plenarno predavanje avstrijske jezikoslovke Ruth Wodak, priznane strokovnjakinja za diskurzivne študije z Univerze na Dunaju in Univerze Lancaster, ki jo splošna javnost pozna po njenih odmevnih razpravah o radikalni desnici in politikah strahu v Evropi, so zapisali v sporočilu za javnost. Sledila bo slavnostna podelitev letošnjih nagrad, s katerimi društvo obeležuje izjemne dosežke in prispevke na področju sociologije.