STAznanost

Nasa predstavila prototip nove vesoljske obleke za na Luno

Houston, 16. marca - Ameriška vesoljska agencija Nasa je v sredo v Johnsonovem vesoljskem centru v teksaškem Houstonu javnosti predstavila prototip nove vesoljske obleke za astronavte, ki bodo potovali na Luno in se tam sprehajali. V sodelovanju z Naso je obleko razvilo zasebno podjetje Axiom Space.

Nova oblačila za na Luno imajo večjo prožnost in toplotno zaščito kot tista, ki so jih nosili astronavti programa Apollo, ki so pred več kot 50 leti prvič stopili na Luno.

Oblačilo je pod pritiskom in ima več zaščitnih slojev, nahrbtnik s sistemi za podporo vitalnih funkcij ter luči in videokamero, nameščeno na vrhu čelade v obliki mehurčka.

Nasa želi Američane vrniti na Luno s programom Artemis konec leta 2025. Zadnja misija programa Apollo se je končala leta 1972. Z Lune pa Nasa načrtuje pot proti Marsu.

Družba Axiom Space je za oblikovanje oblačila dobila 228,5 milijona dolarjev. Glavni inženir podjetja Jim Stein se je v sredo v obleki sprehodil po odru, da bi prikazal, koliko gibanja omogoča.

Predstavil je obleko v črni barvi, vendar bo končna različica bela, kot tista, ki so jo nosili astronavti Apolla. Bela bo zaradi odbijanja sončne svetlobe, saj Luna nima zaščitne atmosfere kot Zemlja.

V nahrbtniku je oprema, ki astronavtu omogoča preživetje, podobno kot velja za potapljače. Z novo obleko se bo mogoče neprekinjeno sprehajati po Luni do osem ur.

Izolacijska plast iz različnih tkanin ščiti astronavte pred velikimi temperaturnimi nihanji na Luni, zunanja plast pa je zasnovana tako, da je odporna na prah in kamenje, ki lahko leti naokrog.

"Nove obleke nismo imeli vse od tiste, ki smo jo zasnovali za raketoplane, in ta se še vedno uporablja na Mednarodni vesoljski postaji. To je že 40 let," je dejala direktorica Johnsonovega vesoljskega centra Vanessa Wyche.

Nasa bo imena štirih astronavtov za misijo Artemis II objavila 3. aprila. Prva misija Artemis se je končala decembra, ko se je kapsula Orion brez posadke varno vrnila na Zemljo po 25-dnevnem potovanju okrog Lune.

Astronavti bodo pristali na Luni med misijo Artemis III. Med njimi bo tudi ženska in pripadnik ali pripadnica rasne manjšine. Na Luno je doslej stopilo le 12 belih moških.