STAznanost

Ob začetku pomladi dan odprtih vrat v astronomskem observatoriju

Ljubljana, 20. marca - Danes se začenja koledarska pomlad, temperature pa bodo v prihodnjih dneh predvidoma nadpovprečne, je za STA dejal meteorolog Agencije RS za okolje Blaž Šter. Ob današnjem enakonočju in začetku pomladi bodo v astronomskem observatoriju na Golovcu v Ljubljani pripravili dan odprtih vrat s predavanji, obiskom teleskopa in opazovanjem zvezd.

Ljubljana.
Astronomsko-geofizikalni observatorij Golovec.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Ljubljana.
Astronomsko-geofizikalni observatorij Golovec.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Za danes je sicer napovedano spremenljivo do pretežno oblačno vreme, občasno so možne do manjše krajevne padavine, a se bo nebo proti večeru začelo jasniti. Najvišje dnevne temperature bodo od 11 do 16 stopinj Celzija, je razvidno iz vremenske napovedi. Ustaljeno vreme se bo nadaljevalo tudi v naslednjih dneh, temperature pa bodo predvidoma presegle 20 stopinj Celzija, je napovedal Šter.

Tekom tedna pa se bodo po Šterovih besedah prebudile tudi rastline, morebitnih možnosti za pozebe pa v tem trenutku še ni moč oceniti.

Enakonočje ali ekvinokcij je sicer čas, ko se sonce nahaja natančno nad ekvatorjem, kar pomeni, da je nad obzorjem toliko časa kot pod obzorjem. Noč in dan sta tako približno enako dolga. Do pojava pride dvakrat letno, in sicer okoli 20. marca ob začetku pomladi in ob začetku jeseni. Z marčevskim enakonočjem se na severni polobli začenja pomlad, na južni pa jesen.

Ob enakonočju svoja vrata odpira tudi astronomski observatorij Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani na Golovcu v Ljubljano. Tako so za danes pripravili prireditev Dan odprtih vrat, nanjo pa se je potrebno naročiti preko spletne strani observatorija.

Program je sestavljen iz dopoldanskega ogleda observatorija in večernega predavanja, obiska teleskopa Vega ter opazovanja zvezd prek teleskopa na bližnjem travniku. Ob tem so v observatoriju poudarili, da opazovanje zvezd v primeru slabega vremena odpade.