STAznanost
Humanistika in družboslovje

Tudi v Sloveniji obeležili evropske dneve znanosti za mlade

Ljubljana, 17. marca - Med 13. in 17. marcem potekajo evropski dnevi znanosti za mlade v organizaciji MILSET Europe. Namenjeni so popularizaciji znanosti med mladimi ter njihovemu prostočasnemu raziskovalnemu delovanju. V dogajanje sta se z osrednjo nacionalno prireditvijo, ki je 16. marca potekala pod naslovom Medicina pred izzivi časa, vključili tudi Slovenska akademija znanosti in umetnosti ter Slovenska znanstvena fundacija.

Kot so sporočili iz Slovenske znanstvene fundacije (SZF), so k udeležbi spodbudili 60 dijakov in 12 profesorjev desetih srednjih šol v državi ter zamejstvu (Celovec, Gorica) ter sedem komunikatorjev s področja medicinskih ved. Med njimi so bili tudi akademiki Gregor Serša, Marko Noč in Saša Svetina. Na dogodku so na poljuden način predstavili in razpravljali o aktualnih izzivih in perspektivah medicinske znanosti in raziskovanja.

Pobuda za gibanja popularizacije znanosti med mladimi, kot je Mednarodno gibanje za prostočasne dejavnosti v znanosti in tehnologiji (MILSET), izvira iz druge polovice 20. stoletja, so zapisali v SZF. Takrat je dinamični razvoj znanosti raziskovalce spodbudil k dejavnostim dviganja interesa mladih za poklicno znanstveno delovanje. Tako je nastalo več gibanj mednarodnega značaja oziroma obsega, med njimi gibanja Znanost mladini ter MILSET.

Slovenija je v gibanju Znanost mladini aktivna že od njegove ustanovitve tekom 60. let preteklega stoletja. Sodelovanje mladih raziskovalcev iz osnovnih in srednjih šol je postalo z leti masovno in razvejano, k čemur so veliko prispevala lokalna in regionalna gibanja s poudarkom na prispevku mladih k razvoju ter na zaupanju v lastno ustvarjalnost, navajajo v SZF.

V SAZU in SZF so se v skladu s tem odločili za organizacijo letnih prireditev, v okviru katerih bi se v šestih letih zvrstilo vseh šest razredov Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Jeseni leta 2016 je tako nastala zamisel za projekt Prebujanje plemenitosti in modrosti, ki je prvo javno predstavitev izvedel 16. marca 2017 na temo Kras in trajnostni razvoj. Sledile so predstavitve Slovenski jezik v gibanju leta 2018, Fizika osnovnih delcev leta 2019 ter po dveh letih pandemije, prireditev Prihodnost Evrope maja 2022, so zapisali v sporočilu za javnost.