STAznanost

Inženirska akademija podelila priznanji za kakovostno novinarsko poročanje o inženirstvu in znanosti

Ljubljana, 17. marca - Inženirska akademija Slovenije je letos prvič podelila priznanje za življenjsko delo pri promociji inženirstva in znanosti, ki ga je prejela upokojena novinarka Dela Jasna Kontler Salamon. Priznanje novinarju, ki je v preteklem letu najbolj kakovostno promoviral inženirstvo in znanost v medijih, pa so namenili radijskemu novinarju Goranu Tenzetu.

Ljubljana. Inženirska akademija Slovenije (IAS) je na slovesnosti podelila priznanje za življenjsko delo na področju promocije inženirstva novinarki Jasni Kontler Salamon in priznanje za najbolj kakovostno promocijo inženirstva in znanosti v javnih občilih v preteklem letu radijskemu novinarju Goranu Tenzeju. Foto: IAS

Ljubljana.
Inženirska akademija Slovenije (IAS) je na slovesnosti podelila priznanje za življenjsko delo na področju promocije inženirstva novinarki Jasni Kontler Salamon in priznanje za najbolj kakovostno promocijo inženirstva in znanosti v javnih občilih v preteklem letu radijskemu novinarju Goranu Tenzeju.
Foto: IAS

"Namen dogodka je ozaveščati javnost o pomenu kakovostnega poročanja o znanosti in inženirstvu, izpostaviti pomembnost inženirskih dosežkov za družbo ter nagraditi novinarje, ki so pomembni glasniki znanosti," so navedli v Inženirski akademiji Slovenije, ki združuje vrhunske inženirje iz akademskega in poslovnega okolja. Po oceni predsednika inženirske akademije Marka Pleška je sodelovanje inženirske srenje z mediji pomembno, saj brez njihove pomoči glas inženirjev ne seže dovolj daleč, so zapisali v sporočilu za javnost.

Kot so zapisali v obrazložitvi priznanja, je bila Kontler Salamon dolgoletna znanstvena novinarka in komentatorka časnika Delo, kjer je objavila številne prispevke s področja znanosti, tehnike, inženirstva. Aktivna je tudi še po svoji upokojitvi. Zadnja leta piše predvsem intervjuje za Delovo stran Generacija+, kjer predstavlja zanimive ljudi, tudi inženirje, ki so ustvarjalni in uspešni tudi po formalni upokojitvi. Med drugim je soavtorica knjige Slovenska znanost: Akademska igra ali adut družbenega napredka.

"Če bi iskali odgovor na vprašanje, če v Sloveniji dovolj cenimo inženirje, bi imeli za optimizem vsaj dva argumenta. Najprej to, da že 17 let premoremo inženirsko akademijo, ustanovljeno s posebnim zakonom, ter to, da je po dolgoletni suši inženirjev v vrstah vplivnih slovenskih politikov zdaj inženir na vrhu vlade. A resnici na ljubo bo potrebno narediti še bistveno več, da se bodo inženirji pri nas uvrstili med najbolj cenjene poklice. Se pa vrednotenje zadnja leta premika v to smer. Malo morda tudi po zaslugi novinarjev," so besede nagrajenke ob današnji podelitvi priznanja povzeli v sporočilu.

Tenze pa s skrbno izbranimi sogovorniki na programu ARS v oddaji Pogled v znanost skozi pogovor odkriva svet inženirstva in tehnike kot tudi širše naravoslovne znanosti. Samo lani je pripravil 24 oddaj na različne teme, vseh oddaj pa je do sedaj že skoraj 600. "Izhodišče za vabilo v oddajo je pogosto nov znanstveni dosežek ali dogodek, Tenze pa se za svoje oddaje skrbno pripravi in preuči najbolj relevantne publikacije svojih sogovornikov," so med drugim zapisali v obrazložitvi.

"Priznanje cenim predvsem zato, ker prihaja s strani ljudi naravoslovnih in tehniških ved, ki so prepoznali moj dolgoletni novinarski cilj, da ustroja sodobnega sveta brez njihovih temeljev družboslovci in humanisti ne moremo razumeti," je dejal.