STAznanost
Humanistika in družboslovje

Pri obnovi koprskega servitskega samostana številne najdbe

Koper, 17. maja - Med obnovo nekdanjega servitskega samostana v Kopru, ki poteka pod okriljem Univerze na Primorskem, so med arheološkimi raziskavami in odstranjevanjem ometov odkrili več najdb. Največ jih je v nekdanji samostanski cerkvi sv. Martina, kjer so odkrili romansko apsido prvotne cerkve. Najdbe so tudi iz rimskega časa.

Omenjena cerkev naj bi nastala v 12. stoletju v okviru benediktinskega samostana, predhodnika kasnejšega servitskega. V okviru nekdanje cerkvene ladje so raziskovalci našli predelno steno z gotskimi šilastimi oboki in fragmente stenskih poslikav iz različnih obdobij od gotike do baroka, so za STA še pojasnili na raziskovalnem inštitutu InnoRenew CoE.

Najstarejše najdbe so mozaični tlaki rimske vile iz prvega stoletja našega štetja, ki je imela verjetno razvejan sistem objektov. Odkrili so tudi rimske strešne opeke z reliefi v obliki glav in veliko grobov z okostji iz različnih obdobij.

Na območju nekdanjega samostana, ki ga obnavljajo od avgusta 2021, so odkrili tudi nekaj okostij. Ta so trenutno na analizi v Centru za preventivno arheologijo, kjer med drugim izvajajo tudi DNK analize grobnih človeških ostankov. "S tem lahko ugotovimo izvor preminulih oseb, kot tudi njihove morebitne sorodstvene povezave," so pojasnili na InnoRenew CoE.

V okviru raziskav so izvedli arheološko sondiranje, ki je obsegalo 31 posegov. Njihova skupna površina se razteza na okoli 120 kvadratnih metrih, na ta način pa so arheologi iskali najnižjo plast, kjer so še prisotne sledi človeškega delovanja.

Čaka jih še okoli 1500 kvadratnih metrov arheoloških izkopavanj, kar bo po njihovi oceni zelo zahtevno. Poudarili so, da bo pred celovito obnovo objekta potrebno celotno območje arheološko izkopati in raziskati do globine, ki jo bodo zahtevala gradbena dela. Ko bodo sestavili celotno stavbno zgodovino skozi različne časovne faze, pa načrtujejo tudi virtualno predstavitev objekta.

"Servitski samostan je zakladnica pozabljene zgodovine, ki jo sedaj počasi odkrivamo," so ob tem zapisali na raziskovalnem inštitutu InnoRenew CoE.

V nekdanjem servitskem samostanu je še pozno v 20. stoletju domovala koprska porodnišnica, od leta 2003 pa je stavba propadala. Leta 2011 so njeno lastništvo prenesli na Univerzo na Primorskem, ki jo zdaj obnavlja s pomočjo nacionalnih in evropskih sredstev. Letos naj bi predvidoma v prenovo in raziskave vložili pol milijona evrov.

Bruto tlorisna površina vseh obnovitvenih gradbenih del je več kot 5300 kvadratnih metrov. Na Univerzi na Primorskem so vrednost gradbenih in obrtniških del v okviru obnove ocenili na 15 milijonov evrov. K temu je potrebno prišteti še notranjo in raziskovalno opremo ter davek na dodano vrednost, zato je znesek 20 milijonov evrov.