STAznanost

Začenjajo se 31. Dnevi Jožefa Stefana

Ljubljana, 20. marca - Na Institutu Jožefa Stefana (IJS) se danes začenjajo 31. Dnevi Jožefa Stefana. V okviru dogajanja se bodo med 20. in 25. marcem odvila predavanja vrhunskih znanstvenikov, delavnica in okrogla miza na temo fizičnega in psihičnega zdravja, podelili bodo priznanja zlati znak Jožefa Stefana, v soboto pa bodo vrata laboratorijev odprli tudi javnosti.

Kot so sporočili z IJS, Dnevi Jožefa Stefana potekajo v počastitev spomina na slavnega slovenskega fizika Jožefa Stefana, rojenega 24. marca, njihov namen pa je popularizacija znanosti.

Tradicionalno dogajanje bodo ob 13. uri odprli z nagovorom direktorja IJS Boštjana Zalarja, ki mu bo sledilo predavanje Frédérica Mila iz Zvezne politehnične šole v švicarski Lozani na temo kvantnih spinskih tekočin in njihovih eksperimentalnih uresničitev. Po predavanju bodo v galeriji IJS odprli tudi razstavo slikarja Nandeta Vidmarja, enega izmed tvorcev slovenskega ekspresionizma in nove stvarnosti s čutom do socialno kritičnih tem.

V torek se bosta odvili dve predavanji. Na prvem bo Lukáš Palatinus s Fizikalnega instituta Češke akademije znanosti predstavil metode in aktualni razvoj kristalografije, eksperimentalne znanosti, ki ugotavlja razporeditev atomov, molekul ali ionov v trdnih snoveh. Sledilo mu bo predavanje Pierra Denisa in Hervéja Normanda s francoske Univerze v Caenu v Normandiji na temo paraboličnih letov kot osnovnega orodja za vse vesoljske raziskave.

Predavanju Ester Heath z IJS na temo onesnaževal v okolju, ki vzbujajo zaskrbljenost, bo v sredo sledila slovesna podelitev nagrad zlati znak Jožefa Štefana. Nagrade po navedbah IJS podeljujejo avtorjem najodmevnejših doktoratov podeljenih v Sloveniji v preteklih treh letih iz naravoslovnotehniških, matematičnih, medicinskih in biotehniških ved.

Dan kasneje se bodo gimnazijci lahko udeležili delavnica iz fizike osnovnih delcev, popoldne pa bosta Nada Lavrač z IJS in Marko Robnik-Šikonja s Fakultete za računalništvo in informatiko v Ljubljani predstavila svoje izsledke o umetni inteligenci, natančneje strojnem učenju iz relacijskih in tekstovnih podatkov.

Na petkovi okrogli mizi pa bodo Igor Mekjavič, Lea Dolenc Grošelj, Maja Rus Makovec, Bojan Knap, Gregor Starc in Peter Stankovič spregovorili o pomenu aktivnosti, počitka oziroma spanja in prehrane na fizično in psihično zdravje.

Za zaključek dogodkov bodo v soboto pripravili še dan odprtih vrat tako na institutu kot v Reaktorskem centru Podgorica, namenjen vsem, "ki jih zanima, kaj raziskujemo in kako bomo lahko s tem prispevali k skladni družbi prihodnosti," so še sporočili z IJS.

Dneve Jožefa Stefana na IJS pripravljajo od leta 1993.