STAznanost

Greenpeace ob objavi poročila IPCC: Edina možna pot naprej energetska tranzicija

Zürich/Ljubljana, 20. marca - Resničnost je zaskrbljujoča, vendar upanje pod pogojem, da vlade začnejo ukrepati takoj, ostaja, so v odzivu na danes objavljene izsledke šestega poročila Medvladnega odbora za podnebne spremembe (IPCC) poudarili v nevladni organizaciji Greenpeace. Kot so opozorili, je edina možna pot naprej energetska tranzicija.

"Grožnje so ogromne, a tudi priložnosti za spremembe. Zdaj je trenutek, ko moramo zahtevati drzne spremembe," je ugotovitve poročila komentirala višja politična strokovnjakinja pri Greenpeace Nordic Kaisa Kosonen. Dodala je, da so zahvaljujoč znanstvenikom, skupnostim in naprednim voditeljem po vsem svetu, ki leta in desetletja vztrajno napredujejo pri podnebnih rešitvah, kot sta sončna in vetrna energija, rešitve na dlani. "Čas je, da zagotovimo podnebno pravičnost in se za vselej odpovemo fosilnim gorivom. Pri tem mora vsak odigrati svojo vlogo," je opozorila.

Da imamo potrebne rešitve za prepolovitev emisij na voljo že v tem desetletju, pa je poudarila tudi strokovnjakinja za globalno podnebno politiko iz Greenpeace International Tracy Carty. Po njenih besedah pa do tja ne bomo prišli, če se ne bomo odrekli "podnebno uničujočim fosilnim gorivom". V luči tega bi moral biti prva prednostna naloga vlad prav dogovor o pravičnem in hitrem opuščanju premoga. "Vlade morajo od onesnaževalcev zahtevati plačilo za škodo, povzročeno državam in skupnostim, ki so najmanj odgovorne za podnebno krizo. Dober začetek bi bili davki na dobičke iz nafte in plina, s temi sredstvi bi lahko financirali pomoč državam in skupnostim po svetu, ki so jih posledice podnebnih sprememb najbolj prizadele," je ocenila Carty.

Da bo naslednje desetletje ključno za sprejemanje ukrepov, pa je poudarila tudi predstavnica Greenpeace Slovenija Sara Kosirnik. "Če želimo zaustaviti globalno segrevanje in ohraniti življenje na tem planetu tudi za prihodnje generacije, se bodo morali odločni rezi emisij zgoditi čim prej," je dodala.

Predstavniki Greenpeacea so med drugim opozorili, da se moramo vsi lotiti prihodnosti obnovljivih virov energije. Dlje, ko vlagamo sredstva v premog, bolj smo izpostavljenimi podnebnim katastrofam, so dodali.

Po njihovem mnenju bi moral današnje poročilo obravnavati tudi prihajajoči podnebni vrh COP28, ki bo potekal v Združenih arabskih emiratih. "Istočasno je edina možna pot naprej energetska tranzicija, pri čemer je glavni poudarek na zmanjšanju rabe energije, prehod na obnovljive vire energije in zagotavljanje podpore pravičnemu prehodu v brezogljično prihodnost," so navedli.

IPCC, ki sodi pod okrilje Združenih narodov (ZN), v poročilu med drugim ugotavlja, da naj bi svet mejnik segrevanja ozračja na 1,5 stopinje Celzija glede na predindustrijsko dobo oziroma sredino 19. stoletja minulega tisočletja dosegel že v prvi polovici prihodnjega desetletja, kar je prej, kot se je prvotno pričakovalo, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Posledično bo to povečalo resnost vplivov podnebnih sprememb v bližnji prihodnosti, so ocenili strokovnjaki.

Po besedah klimatologinje in vodilne avtorice svetovalnega odbora za podnebje Friederike Otto bodo najtoplejša leta, ki smo jih doživeli do zdaj, čez eno generacijo med najhladnejšimi.

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres pa je v odzivu na poročilo bogate države, ki so si zastavile cilj postati ogljično nevtralne do leta 2050, pozval, da svoje aktivnosti pospešijo in ta cilj dosežejo čim bližje letu 2040.

Šesto poročilo IPCC združuje poročila treh delovnih skupin in treh posebnih poročil, ki so izšla od leta 2018 dalje. Poročilo je bilo objavljeno po teden dni trajajočih pogajanjih v švicarskem Interlaknu, ki so se zavlekla zaradi nesoglasij glede besedila o fosilnih gorivih, ki so daleč največji dejavnik segrevanja ozračja, je še poročala AFP.