STAznanost
Medicina in zdravje

Strokovnjaki: Elektronske cigarete niso pripomoček za opuščanje kajenja

Ljubljana, 22. marca - Strokovnjaki opozarjajo, da elektronske cigarete niso pripomoček za opuščanje kajenja. Za preverjanje njihove varnosti bi potrebovali različne študije, ki večinoma trajajo do 10 let in morajo vključiti vsaj 200 oseb. Študija ne bi bila sprejemljiva tudi z etičnega vidika, saj bi skupina udeležencev morala uživati nikotin, ki je dokazano zasvajajoč.

Zdravnica Mihaela Zidarn iz klinike Golnik je v današnjem pogovoru z mediji o noveli zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov povedala, da je težav pri ugotavljanju škodljivosti novih tobačnih izdelkov več. Študij ni mogoče izvesti zaradi hkratne uporabe več različnih tobačnih izdelkov, hitrega pojavljanja novih izdelkov in spreminjajočih se tehnologij.

Proizvajalci tobačnih izdelkov ob tem navajajo pomanjkljive informacije o sestavinah tobačnih izdelkov, kronično toksičnost pa je možno oceniti šele po več desetletjih opazovanja. Zidarn je opozorila, da so po razvoju industrijske proizvodnje cigaret znanstveniki potrebovali 20 let, da so ugotovili povezanost pljučnega raka s kajenjem.

Kajenje elektronskih cigaret in ogrevanih tobačnih izdelkov povzroča bolezni pljuč, pljučnega raka in kardiovaskularne bolezni, pa je dejala zdravnica Katja Adamič iz klinike Golnik. "Za elektronske cigarete je najprej veljalo, da so lahko varna alternativa kajenju, vendar vemo, da to ni res," je opozorila in dodala, da so v ZDA v strokovnih člankih objavili že okoli 60 smrti zaradi e-cigaret.

Dodala je, da imajo poškodbe pljuč zaradi kajenja elektronskih cigaret nespecifično klinično sliko, za katero je značilna kombinacija simptomov dihal (bolečina v prsih, kašelj), prebavil (bruhanje, bolečina v trebuhu, napenjanje, diareja) in splošnih simptomov (utrujenost, vročina in bolečine v mišicah).

Vodja sektorja za krepitev zdravja in preprečevanje odvisnosti na ministrstvu za zdravje Vesna Marinko je poudarila, da bi elektronske cigarete za priznanje, da so pripomoček za opuščanje kajenje, potrebovale registracijo pri javni agenciji za zdravila in medicinske pripomočke. Za registracijo pa bi morale izpolniti stroge znanstvene in varnostne kriterije ter kriterije učinkovitosti.

"Poleg tega podatki kažejo, da velika večina uporabnikov elektronskih cigaret istočasno kadi tudi navadne cigarete," je povedala. Dodala je, da na ministrstvu priporočajo kadilcem, ki želijo opustiti kajenje, naj uporabljajo preizkušene in varne izdelke, ki so na voljo v lekarnah ali jih predpišejo zdravniki.

Novela zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov predvideva tudi omejitev arom v elektronskih cigaretah in ogrevanih tobačnih izdelkih, dovoljene bodo le tobačne arome. "Arome zmanjšajo zaznavanje škodljivosti in povečujejo pripravljenost poskusiti izdelek," je povedala Marinko. Ob tem naredijo izdelek prijetnejši za uporabo in vdihavanje, kar lahko olajša začetek kajenja in spodbudi nadaljevanje uporabe elektronskih ter tudi ostalih tobačnih izdelkov, je opozorila.

O škodljivost arom je spregovorila tudi zdravnica Helena Koprivnikar z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki je povedala, da je prisotnost arom v tekočinah zaskrbljujoča, saj škodljive posledice za zdravje in varnost niso ustrezno raziskane. "Če jih lahko zaužijemo preko prebavnega sistema, nikakor ne pomeni, da so varne tudi pri vdihavanju," je poudarila.

Na ministrstvu so sicer v javni razpravi, ki poteka do 30. marca, prejeli 70 od odzivov na novelo, od tega 52 odzivov novelo podpira, mnoge organizacije pa so predlagale še strožje ukrepe, je še povedala Marinko.

Predlog novele zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov prepoveduje tudi kadilnice v vseh zaprtih javnih in delovnih prostorih in na embalažo ogrevanih tobačnih izdelkov uvaja splošna, informativna in sestavljena zdravstvena opozorila, kot to velja za druge tobačne izdelke za kajenje. Novela ob tem izenačuje obravnavo elektronskih cigaret in tekočin oz. polnil z in brez nikotina.