STAznanost

Na Univerzi v Ljubljani izbrali 10 izjemnih mentorjev in mentoric

Ljubljana, 22. marca - Na Univerzi v Ljubljani so letos prvič izvedli razpis za izjemne mentorice in mentorje mladim raziskovalcem z namenom nagrajevanja raziskovalne odličnosti. Izbrali so 10 mentorjev in mentoric, ki bodo poleg redno dodeljenih mest za mlade raziskovalce v okviru raziskovalnih programov dobilo po eno dodatno mentorsko mesto, so sporočili z univerze.

Izbrani mentorji in mentorice so Damijan Miklavčič in Igor Škrjanc s Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani (UL), Matevž Dular s Fakultete za strojništvo UL, Stanislav Gobec s Fakultete za farmacijo UL, Nataša Poklar Ulrih in Sonja Smole Možina z Biotehniške fakultete UL, Maruša Bradač s Fakultete za matematiko in fiziko UL, Matija Strlič s Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo ter Irma Potočnik Slavič in Zdravko Kobe s Filozofske fakultete UL.

Razpis je bil namenjen najboljšim raziskovalcem in raziskovalkam na Univerze v Ljubljani, ki vodijo vsaj en mednarodni projekt oziroma slovenski del mednarodnega projekta v vrednosti vsaj 100.000 evrov, in ki so bili mentorji vsaj dvema doktorandoma, ki sta študij uspešno zaključila v zadnjih šestih letih.

Med prijavami, ki so izpolnjevale razpisne pogoje, je izbirala mednarodna komisija za izjemne mentorje, sestavljena iz članov Svetovne mreže Univerze v Ljubljani. Komisija je na podlagi avtonomne presoje izbrala 10 najboljših raziskovalk in raziskovalcev, pri katerih se bodo v letu 2023 začeli usposabljati mladi raziskovalci.

Kot so ob tem zapisali na Univerzi v Ljubljani, ima mentor "ključno vlogo pri doktorskem študiju posameznega doktorskega študenta, pri določitvi programa doktorskega študija, pri svetovanju in usmerjanju znanstvenoraziskovalnega dela ter sprotnem ocenjevanju njegovega napredka." "Pomembno in odgovorno vlogo igra tudi pri profesionalni in osebnostni rasti doktoranda ter mu je vzor kot raziskovalec in kot človek."

Univerza v Ljubljani bo nov razpis objavila tudi za leto 2024.