STAznanost

IJS z dnevom odprtih vrat javnosti ponuja vpogled v svoje raziskave

Ljubljana, 25. marca - Z dnevom odprtih vrat se bodo na Institutu Jožefa Stefana sklenili letošnji 31. Dnevi Jožefa Stefana. Vrata bodo za javnost odprli tako na sedežu instituta v Ljubljani kot v Reaktorskem centru v Podgorici pri Ljubljani. Dogodek je namenjen vsem, ki jih zanima, kaj raziskujejo in kako bodo lahko s tem prispevali k skladni družbi prihodnosti.

V okviru obiska na sedežu inštituta se bodo obiskovalci seznanili z delom IJS na področju snovi, interneta in biotehnologije, na področju biologije, kemije in fizike, na področju znanja, sistemov, materialov in okolja ter na področju energije.

S prvimi ogledi bodo na sedežu instituta začeli ob 9. uri, zadnji ogled pa bo možen ob 13. uri. Enourne predstavitve bodo vsako polno uro, in sicer ob 10., 11. in 12. uri, vodenje pa bo na voljo tudi v angleškem jeziku.

Na Reaktorskem centru v Podgorici pri Ljubljani pa se bodo predstavitve začele vsako polno uro med 9.30 in 13.30, na željo obiskovalcev pa bodo možne tudi v angleškem jeziku.

Organiziran bo brezplačni avtobusni prevoz, ki bo vsako polno uro med 9. in 13. uro odpeljal z instituta na Jamovi cesti do Reaktorskega centra Podgorica. V obratni smeri pa bo vozil vsako polno uro med 9.30 in 14.30.

Dnevi Jožefa Stefana potekajo v počastitev spomina na slavnega slovenskega fizika Jožefa Stefana, rojenega 24. marca, njihov namen pa je popularizacija znanosti. Čez teden so se zvrstila predavanja vrhunskih znanstvenikov, delavnice in okrogla miza na temo fizičnega in psihičnega zdravja, podelili pa so tudi priznanja zlati znak Jožefa Stefana.