STAznanost

Mimo Zemlje bo danes letel večji asteroid

Pariz, 25. marca - Mimo Zemlje bo danes letel večji asteroid, ki se bo dokaj približal našemu planetu. Od njega bo po podatkih Evropske vesoljske agencije (Esa) na najbližji točki oddaljen le okoli 168.000 kilometrov, kar je manj kot polovica razdalje med Zemljo in Luno. Prelet bo mogoče opazovati z daljnogledom ali teleskopom.

Asteroid z oznako 2023 DZ2 so odkrili pred slabim mesecem astronomi observatorija na kanarskem otoku La Palma. Po ocenah je velik med 40 in sto metri, kar je dovolj, da bi uničil celo mesto, če bi zadel naš planet. Zemlji se bo najbolj približal ob 20.50 po srednjeevropskem času, je še sporočila Esa.

Asteroidi občasno letijo mimo Zemlje. A današnji prelet je dokaj poseben, saj ni ravno pogosto, da asteroid take velikosti leti tako blizu našega planeta. Po podatkih ameriške vesoljske agencije Nasa se to zgodi le približno enkrat na desetletje.

Nevarnosti, da bi asteroid trčil v Zemljo, ni, zagotavljajo pri Esi in Nasi.

Prelet asteroida bo mogoče v živo spremljati prek spletne strani The Virtual Telescope Project: https://www.virtualtelescope.eu/2023/03/18/near-earth-asteroid-2023-dz2-very-close-encounter-online-observation-25-mar-2023/