STAznanost
Humanistika in družboslovje

Klinični psihologi so ključni pri dobri diagnostični oceni nasilja

Maribor, 25. marca - Klinični psihologi so ključni pri dobri diagnostični oceni nasilja, saj lahko samo na tej podlagi načrtujejo ustrezne psihološke ukrepe, so ta teden na psihološkem simpoziju 1. Šalijevi dnevi poudarili domači in tuji strokovnjaki. Na njem so sicer govorili o nasilju in duševnem zdravju, so sporočili iz Zbornice kliničnih psihologov Slovenije.

Predsednica zbornice Sana Čoderl Dobnik opozarja, da je nasilje v družbi vedno bolj prisotno, o tem pričajo podatki slovenske policije, saj se je v času epidemije covida-19 povečalo število kaznivih dejanj v partnerskih razmerjih, družinah in tudi nasilje nad otroki.

Po njenih besedah se klinični psihologi pri svojem diagnostičnem in terapevtskem delu srečujejo z nasiljem v različnih oblikah. Ob tem raziskujejo dejavnike, ki so v ozadju vedenja storilcev ali njihovih žrtev. "To je lahko prehodna psihična stiska, povezana z obremenjujočimi zunanjimi okoliščinami, lahko pa je nasilje del osebnostne patologije ljudi ali različnih duševnih motenj. Zato je zelo pomembno, da je ocena nasilja diagnostično točna. Zgolj na podlagi tega je možno načrtovati ustrezne psihološke terapevtske ukrepe," je navedla Čoderl Dobnikova.

Na simpoziju, ki je potekal v četrtek in petek v Mariboru, so sicer sodelovali Corine de Ruiter, ki je predavala o nasilju v družini in vplivu na duševno zdravje, o dejavnikih tveganja, o preprečevanju in tudi o zdravljenju, Luciano Giromini je pripravil predavanje o ocenjevanju verodostojnosti poročanja o psiholoških težavah na podlagi samoocene. Polona Matjan Štuhec je spregovorila o povezavi med nasiljem in psihološko travmo. O obravnavi nasilja znotraj ustanov je predaval vodja enote za forenzično psihiatrijo UKC Maribor Miran Pustoslemšek. Mitja Muršič iz mariborskega svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše pa je spregovoril o medvrstniškem nasilju.

Zbornica kliničnih psihologov Slovenije želi s Šalijevimi dnevi odpreti prihodnost bienalnim strokovnim srečanjem. Posvečena so predlani umrlemu profesorju Borutu Šaliju, pionirju klinične psihologije na Slovenskem. Častno pokroviteljstvo simpozija je prevzela ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan.