STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Dnevi industrijske robotike v znamenju robotskega hekatona

Ljubljana, 28. marca - Na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani se začenjajo Dnevi industrijske robotike - DIR, ki bodo potekali v obliki robotskega hekatona. Tridnevno tekmovanje, na katerem se bodo študentske ekipe pomerile v reševanju aktualnih izzivov iz industrije, se bo zaključilo s četrtkovo predstavitvijo rešitev in razglasitvijo zmagovalca.

Letošnji robotski izziv, ki so ga v Laboratoriju za robotiko Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani pripravili v sodelovanju s podjetjem Iskraemeco, je aktualen problem iz industrije, povezan z manipulacijo in pakiranjem izdelkov. Med seboj se bo pomerilo pet skupin, pri čemer bo vsaka skupina imela od dva do pet članov.

Po navedbah organizatorjev bodo udeleženci na tekmovanju pridobili veščine za hitro in uspešno uporabo robotskih tehnologij, najboljše tri ekipe pa bodo prejele nagrade v skupni vrednosti 3.500 evrov.

Kot so pojasnili organizatorji, se bodo študentje na tekmovanju spopadli z različnimi izzivi programiranja robotov, manipulacije izdelkov in embalaže, načrtovanja robotskih prijemal, prepoznave objektov z uporabo robotskega vida, interakcije med človekom in robotom, načrtovanja procesa pakiranja, integracije varnostnih sistemov in sledljivosti procesov. Potrebne kompetence bodo udeleženci pridobili na uvodnih predavanjih.

Dnevi industrijske robotike - DIR je tradicionalen dogodek, ki ga vsako leto organizirajo študenti ljubljanske fakultete za elektrotehniko. Namen dogodka je, da s pomočjo zanimivih in inovativnih robotskih aplikacij študentom in širši javnosti približa industrijo.