STAznanost

Letošnji dogodek Pet minut za merjenja fakultete za elektrotehniko v znamenju magnetike

Ljubljana, 12. aprila - Osrednja tema današnjega dogodka Pet minut za merjenja, ki ga tudi letos prireja ljubljanska fakulteta za elektrotehniko, bo magnetika - področje, h kateremu so raziskovalci fakultete pomembno prispevali svoje znanje. Na dogodku bodo prikazali, kakšno vlogo je imela magnetika v preteklosti in kako se razvija danes, so sporočili s fakultete.

V okviru dogodka, ki je namenjen številnim prikazom meritev iz sveta magnetike, bodo obiskovalci lahko sodelovali pri različnih merilnih poskusih in eksperimentih. Merjenje je namreč osnovna aktivnost v vsakem znanstvenem in tehnološkem poskusu, so pojasnili na fakulteti. Izpostavili so, da želijo z današnjim dogodkom, ki se bo nadaljeval tudi naslednji dan, pokazati raznolikost svojih aktivnosti, interdisciplinarnost in sposobnost povezovanja z drugimi strokami. Dogodek je namenjen tako osnovnošolcem, dijakom in študentom, kot tudi drugim, ki jih tematika zanima.

Prikazano bo gasilsko iskanje predmetov v megli s pomočjo termovizijske kamere, so sporočili s fakultete. Obiskovalci bodo lahko preizkusili, kako stresno je lahko okolje navidezne resničnosti, kar se bo videlo na njihovi fiziologiji. V kleti fakultete bodo lahko vstopili v akustično gluho sobo, v kateri bodo v čisti tišini spoznali akustične meritve in spoznali, kako človek zaznava zvok.

Na fakulteti so še napovedali, da bodo obiskovalci lahko sodelovali tudi v poskusu, ki poskuša ugotoviti, ali imamo ljudje jasnovidne sposobnosti. Med drugim bodo lahko opazovali, kako je razporejena temperatura v peči za peko pic, hkrati pa izmerili tudi slastnost pice.

Pojasnili so, da se bodo obiskovalci poleg meritev lahko udeležili tudi dveh predavanj. Predavanje umetnika in fizika Janeza Dovča bo skozi glasbeno-gledališko predstavo posvečeno Nikoli Tesli, predavanje Urbana Marhla s fakultete za matematiko in fiziko, pa merjenju skoraj nezaznavnih magnetnih polj, kar lahko uporabljamo tudi za opazovanje aktivnosti naših možganov.