STAznanost
Humanistika in družboslovje

Na Madžarskem odkrili artefakte iz obdobja Arpadovcev v 13. stoletju

Budimpešta, 13. aprila - V Budimskem gradu v Budimpešti so odkrili arheološke najdbe iz poznega obdobja dinastije Arpadovcev v 13. stoletju vse do vladavine Sigismunda Luksemburškega. Najvrednejši del najdenih predmetov je del zlatega prstana iz 14. stoletja, ki je bil morda nekoč okrašen s kremenovim kristalom, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Po poročanju madžarskih medijev se je obnova nekdanje stavbe vrhovnega poveljstva Honveda v Budimskem gradu začela v začetku leta 2022 z arheološkimi izkopavanji. Čeprav je bilo izkopavanje opravljeno na razmeroma ozkem pasu, južno od poslopja vrhovnega poveljstva, ki ga prenavljajo, pa so na majhnem območju odkrili bogat nabor najdb.

Med drugim so izkopali fragmente srednjeveških steklenih skodelic in steklenic, ki so jih izdelali v Benetkah v 14. in 15. stoletju in pričajo o bogatih, dobro opremljenih gospodinjstvih družin, ki so živele v bližini kraljeve palače.

Arheologi so našli tudi ploščato bronasto perlo v obliki rože, ki so jo nekoč nosili pritrjeno na tanko usnje ali trdo blago. Ob bronasti perli so našli še svinčen pečat, ki je bil nameščen na koncu tekstila ter potrjuje izvor in kakovost blaga.

Poleg tega so našli tri kuhinjske posode iz 15. stoletja, za katere domnevajo, da so pomotoma padle v vodnjak, kjer jih je blato ohranilo v dobrem stanju.

Kot so ob najdbah še zapisali mediji, so prebivalci Budima v srednjem veku imeli svoje smetnjake in v tistem času je bila običajna praksa, da so poškodovane in odvečne stvari odvrgli v kletne votline oziroma skladiščne jame.