STAznanost

Prva seja Slovenske skupnosti odprte znanosti identificirala izzive na področju odprte znanosti

Ljubljana, 12. aprila - Za enega izmed večjih izzivov s področja uresničevanja načel odprte znanosti so na prvi seji Slovenske skupnosti odprte znanosti prepoznali sistem vrednotenja znanstveno-raziskovalnega dela in nujnost njegovega spreminjanja. Ob tem so v skupnosti dodali, da bo ena od njenih funkcij tudi vloga sogovornika s pristojnimi institucijami.

Na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije se je pred tednom dni odvila prva seja Slovenske skupnosti odprte znanosti, na kateri so kot enega večjih izzivov, s katerim se bo treba soočiti, prepoznali vrednotenje znanstveno-raziskovalnega dela in potrebe po njegovem spreminjanju. Pogovarjali so se tudi o avtorskem pravu in o nacionalnih rešitvah za trajno hranjenje podatkov, ki bodo prilagojene potrebam slovenskega raziskovalnega okolja, so v sporočilu za javnost pojasnili v Slovenski skupnosti odprte znanosti.

Prvi sklop seje so posvetili predstavitvam različnih aktivnosti in dogajanju s področja odprte znanosti, drugega pa predstavitvi okvira skupnosti in njenega delovanja. Med drugim je Peter Sterle z direktorata za znanost pristojnega ministrstva izpostavil ključne točke akcijskega načrta za odprto znanost ter resolucije o znanstvenoraziskovalni in inovacijski strategiji Slovenije 2030, je pojasnila skupnost.

Po navedbah skupnosti so se lansko leto na Arnesovi konferenci Mreža znanja ustanovitve skupnosti razveselili tako nacionalni akterji iz visokega šolstva, znanosti in inovacij kot tudi predstavniki Evropske komisije. Namen skupnosti je naslavljanje celotnega spektra tematik in povezovanje vodilnih slovenskih institucij pri uresničevanju ciljev, ki jih prepoznajo kot
pomembne za uspešno delovanje celotnega sektorja. Do sedaj je v skupnost vključenih 29 predstavnikov z akademskega, znanstveno-raziskovalnega, razvojnega, izobraževalnega ter infrastrukturnega področja, so dodali v skupnosti.

Poudarili so, da bo ena izmed vlog skupnosti tudi komuniciranje s pristojnimi agencijami in ministrstvom, kjer bodo izzivi in dobre prakse usklajene z odločevalci na podlagi potreb skupnosti. Izzivi, ki so jih obravnavali na seji, pa bodo naslovili tudi z ustanovitvijo namenskih strokovnih teles. Načrtovana četrtletna srečanja bodo služila spremljanju in razvoju ukrepov na področju odprte znanosti, so še zapisali v sporočilu za javnost.