STAznanost
Naravoslovje in tehnika

IJS in skupnost Qutes bosta svetovni kvantni dan obeležili s pestrim dogajanjem

Ljubljana, 14. aprila - Svetovni kvantni dan, ki ga obeležujemo danes, je namenjen spodbujanju razumevanja kvantne znanosti v širši javnosti. V ta namen Slovenska skupnost za kvantne tehnologije Qutes in Institut Jožef Stefan (IJS) pripravljata serijo dogodkov. Danes bo na institutu delavnica za dijake, osrednji dogodek o pomenu kvantnih tehnologij pa bo 18. aprila.

Kot so zapisali na spletni strani IJS, se bodo na današnji delavnici dijakinje in dijaki seznanili z osnovami kvantne fizike. Udeleženci bodo lahko obiskali tudi laboratorije, kjer raziskujejo kvantne pojave in sestavljajo kvantne naprave. Pridobljene osnove bodo lahko tudi preizkusili in sami sestavili optične naprave.

V torek pa se bo prav tako na IJS zvrstilo več predavanj, na katerih bodo strokovnjaki predstavili različne raziskovalne dejavnosti s področja kvantne znanosti. V sklopu gostujočega predavanja bo kvantni fizik in profesor Tommaso Calarco z raziskovalnega inštituta Forschungszentrum v Jülichu v Nemčiji predstavil priložnosti na področju kvantnih tehnologij in možnosti sodelovanja Slovenije z drugimi državami.

Calarco je bil glavni pobudnik evropskega Kvantnega manifesta, ki je pripeljal do vzpostavitve vodilnega programa EU Quantum Flagship. V okviru slednjega vodi Quantum Community Network, ki je eden od vodstvenih in koordinacijskih organov projekta.

Gostujočemu predavanju bodo sledila predavanja domačih raziskovalcev, ki bodo med drugim predstavili kvantne raziskave na IJS in projekte QuantERA, se dotaknili teme kvantnih računalnikov in dela v laboratoriju za kvantno optiko na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani.

V sredo bo potekalo predavanje profesorja in koordinatorja programa Third Catalyst (CAT 3) Philippa Bouyera. Predstavil bo uporabo kvantnega zaznavanja na Quantum Delta NL, fundaciji, ki povezuje institucije znanja na področju kvantne tehnologije na Nizozemskem. Celoten program dogajanja si je mogoče ogledati na spletni strani IJS.

Svetovni kvantni dan na pobudo svetovne mreže raziskovalcev World Quantum Day od leta 2022 obeležujemo 14. aprila, kar je sklicevanje na zaokrožene prve številke Planckove konstante 4,14. Ta je ime dobila po nemškem fiziku Maxu Plancku in predstavlja osnovno fizikalno konstanto, ki se pojavlja v enačbah kvantne mehanike za opisovanje velikosti kvantov.

Kot je napisano na spletni strani World Quantum Day, je namen svetovnega dneva pritegniti širšo javnost k razumevanju in razpravi o kvantni znanosti in tehnologiji, predvsem pa iskanje odgovorov na vprašanja, kako fizikom in drugim kvantna znanost pomaga razumeti naravo na njeni najbolj temeljni ravni, kako je pomagala razviti tehnologije, ki so danes ključne za naše življenje in kako lahko privede do prihodnjih znanstvenih in tehnoloških revolucij ter kako lahko te vplivajo na našo družbo.