STAznanost

Evropska vesoljska agencija preložila izstrelitev rakete proti Jupitru

Kourou, 13. aprila - Izstrelitev rakete Evropske vesoljske agencije proti orbiti ene od Jupitrovih ledenih lun, ki jih bodo preučevali v okviru misije Juice, je bila danes zaradi slabega vremena preložena za 24 ur, je po navedbah tujih tiskovnih agencij sporočil zunanji izvajalec Arianespace.

Zaradi grozečih neviht in poslabšanja vremena so iz nadzorne sobe v Kourouju v Francoski Gvajani le nekaj minut pred načrtovanim vzletom ob 12.15 po srednjeevropskem času sporočili, da bodo izstrelitev preložili za 24 ur.

Naslednji poskus izstrelitve bo na sporedu v petek ob isti uri, je sporočila Evropska vesoljska agencija (ESA). Številni ljudje, vključno z belgijskim kraljem Filipom, so sicer čakali, da bi v živo spremljali današnjo izstrelitev.

Raketa Ariane 5 s svojim tovorom, raziskovalnim plovilom JUpiter ICy Moons Explorer oziroma Juice, bo prvo vesoljsko plovilo, ki ga bo ESA poslala v zunanji del osončja, onkraj Marsa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Šesttonsko vesoljsko plovilo brez posadke se bo podalo na osemletno potovanje po osončju, med katerim bo med drugim poskušalo ugotoviti, ali na Jupitrovih ledenih lunah obstajajo pogoji za življenje. Po navedbah britanskega BBC namreč obstajajo dokazi, da ledene lune v globini skrivajo oceane s tekočo vodo.

Profesorica Carole Mundell, znanstvena direktorica ESA, pravi, da to ni nora zamisel. "V vsakem ekstremnem okolju na Zemlji, pa naj gre za visoko kislost, visoko radioaktivnost, izredno nizko ali visoko temperaturo, lahko najdemo mikrobno življenje v neki obliki," je povedala za BBC News.

Začetek misije Juice, vredne 1,6 milijarde evrov, sicer prihaja v času krize za evropska vesoljska prizadevanja, navaja AFP. V kombinaciji s ponavljajočimi se zamudami pri vzpostavitvi naslednje generacije raket Ariane 6 in lanskoletnim neuspelim prvim komercialnim poletom rakete Vega-C ima namreč Evropa nekaj težav pri izvajanju svojih vesoljskih misij.