STAznanost
Naravoslovje in tehnika

V Portorožu se začenja Evropska matematična olimpijada za dekleta

Portorož, 14. aprila - V Portorožu se danes začenja Evropska matematična olimpijada za dekleta (EMGO), na kateri se bo pomerilo 214 najboljših mladih matematičark iz 56 držav. Slovenijo bo zastopalo osem tekmovalk, ki bodo poskušale izboljšati lanskoletni bron iz Madžarske. Tekmovalke bo na otvoritveni slovesnosti pozdravila predsednica republike Nataša Pirc Musar.

Sedemdnevne olimpijade, ki jo organizira Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije (DMFA), se bo iz vsake države udeležila ekipa štirih posebej nadarjenih srednješolk, ki bodo dva tekmovalna dneva, v soboto in nedeljo, po štiri ure in pol reševale tri naloge, ki so jih pripravili vrhunski matematiki, so v sporočilu za javnost napisali pri DMFA.

Letošnje slovenske udeleženke med drugim prihajajo iz Ljubljane, Škofje Loke, Mislinje, Velenja in Slovenske Bistrice. Polovica med njimi je že bila na olimpijadi, polovica se je na tekmovanje uvrstila prvič.

Poleg reševanja problemskih nalog je cilj tekmovanja ponesti v svet sporočilo o pomenu vključevanja deklet v področja STEM (naravoslovje, tehnologija, inženiring in matematika) in tako zagotoviti kakovosten kader v najzahtevnejših panogah, ki poganjajo razvoj sveta, so poudarili.

Tekmovanje mladim udeleženkam po besedah vodje organizacijskega odbora Lucijane Kračun Berc tako prinaša znanje in izkušnje, ki jih spodbudijo, da se odločijo za kariere na področjih, kjer jih zelo primanjkuje.

Kot je navedel predsednik Mednarodne matematične olimpijade Gregor Dolinar, je po besedah nekaterih tekmovalk prav EGMO razlog, da so se dokončno odločile za študij na področjih STEM.

Olimpijada se bo s slovesno podelitvijo medalj zaključila 18. aprila.

Pri pripravi olimpijade poleg DMFA sodelujejo tudi Univerza na Primorskem, Univerza v Ljubljani in Univerza v Mariboru. Dogodek podpira ministrstvo za vzgojo in izobraževanje in ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Častna pokroviteljica dogodka je predsednica republike Nataša Pirc Musar.