STAznanost

Sonda Evropske vesoljske agencije v drugem poskusu poletela proti Jupitru

Kourou, 14. aprila - Raziskovalna sonda Evropske vesoljske agencije (ESA) je danes poletela na dolgo pot proti Jupitru, potem ko so v četrtek zaradi slabega vremena izstrelitev preložili za 24 ur. ESA je izstrelitev izvedla v okviru misije Juice, s katero želijo ugotoviti, ali bi lahko oceani na Jupitrovih ledenih lunah nudili pogoje za obstoj življenja.

Raketa Ariane 5 s svojim tovorom, raziskovalno sondo Jupiter Icy Moons Explorer oziroma Juice, je iz vesoljskega centra v Kourouju v Francoski Gvajani vzletela po načrtu, ob 09.14 po lokalnem oziroma 14.14 po srednjeevropskem času.

Tako je ESA danes izvedla izstrelitev, ki so jo v četrtek le nekaj minut pred načrtovanim vzletom zaradi grozečih neviht in poslabšanja vremena preložili za 24 ur.

Ekipe v Kourouju so povedale, da je raketa Ariane 5 kljub oblačnemu nebu poletela v pravi smeri, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nekaj manj kot pol ure po vzletu se je šesttonsko vesoljsko plovilo Juice brez posadke ločilo od rakete na višini 1500 kilometrov, s čimer so lahko izstrelitev dokončno razglasili za uspešno.

Raziskovalna sonda Juice se je tako podala na osemletno potovanje, katerega končni cilj je Jupiter, največji planet našega osončja, ki je od Zemlje oddaljen 628 milijonov kilometrov. Na poti bo sonda Juice uporabila več gravitacijskih pospeškov.

Po načrtih naj bi julija 2031 končno vstopila v Jupitrovo orbito, nato pa bo njenih 10 znanstvenih instrumentov analiziralo planet ter njegove tri ledene lune: Evropo, Ganimed in Kalisto. Po besedah znanstvenikov namreč obstajajo dokazi, da ledene lune v globini skrivajo oceane s tekočo vodo, ki bi morda lahko nudili pogoje za obstoj življenja.