STAznanost

Dve bronasti in posebno priznanje na mednarodnem tekmovanju mladih znanstvenikov naravoslovcev

Ljubljana, 19. aprila - Štirje slovenski dijaki so na tekmovanje mladih znanstvenikov naravoslovnih znanosti, ki je med 8. in 14. aprilom potekalo v Beogradu, osvojili dve bronasti in eno posebno priznanje. Vsi štirje so v svojih kategorijah prejeli tudi priznanja za najboljšo predstavitev izdelanih plakatov, so sporočili iz Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS).

Ljubljana. Štirje slovenski dijaki so na tekmovanje mladih znanstvenikov naravoslovnih znanosti, ki je med 8. in 14. aprilom potekalo v Beogradu, osvojili dve bronasti in eno posebno priznanje. Vsi štirje so v svojih kategorijah prejeli tudi priznanja za najboljšo predstavitev izdelanih plakatov. Foto: Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS)

Ljubljana.
Štirje slovenski dijaki so na tekmovanje mladih znanstvenikov naravoslovnih znanosti, ki je med 8. in 14. aprilom potekalo v Beogradu, osvojili dve bronasti in eno posebno priznanje. Vsi štirje so v svojih kategorijah prejeli tudi priznanja za najboljšo predstavitev izdelanih plakatov.
Foto: Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS)

Slovenska ekipa se je 29. tradicionalnega tekmovanja mladih znanstvenikov naravoslovnih znanosti - The International Conference of Young Scientists (ICYS) udeležila pod okriljem ZOTKS. Mladi naravoslovci stari od 14 do 19 let so svoje naloge in plakate predstavili pred zahtevno mednarodno komisijo strokovnjakov ter odgovarjali na njihova vprašanja.

Žiga Vaupotič in Tian Vesel z Gimnazije Jožeta Plečnika Ljubljana sta za svojo nalogo Verižna fontana v kategoriji fizika osvojila bronasto priznanje. Prav tako je bronasto priznanje v kategoriji naravoslovnih znanosti za nalogo Izpostavljenost potrošnikov bisfenolu A, njegovim analogom in mešanicam ter njihov vpliv na zdravje prejela Neja Štampar z Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer.

Za nalogo Ocena aktivnosti katalizatorjev za cepitev vode z alternativnim sistemom v kategoriji tehnologija si je posebno priznanje priborila Maša Julija Melinc z Gimnazije Ledina. Vsi štirje pa so v svojih kategorijah prejeli priznanja za najboljšo predstavitev izdelanih plakatov. Slovenski naravoslovci so si tako v svetovni konkurenci mladih znanstvenikov skupno priborili dve bronasti in eno posebno priznanje.

Slovensko ekipo raziskovalcev naravoslovcev je pripravljala in v Beogradu vodila mentorica Vesna Fabjan iz Zavoda Videja. Ekipa je bila izbrana na podlagi rezultatov 56. državnega srečanja mladih raziskovalcev Slovenije.