STAznanost

Tisoči v Avstraliji opazovali redek Sončev mrk

Perth, 20. aprila - Redek Sončev mrk je danes navdušil na tisoče ljudi, ki so se zgrnili v odročno mestece Exmouth v Zahodni Avstraliji, da bi si ga ogledali z najboljše razgledne točke na Zemlji, poroča britanski BBC.

Nebo nad mestecem je za približno 60 sekund povsem potemnelo, ko je Luna na območje vrgla 40 kilometrov široko senco.

Popolni Sončev mrk je bil del redkega hibridnega mrka, ki se zgodi le nekajkrat na stoletje, ko lahko opazovalci glede na lokacijo na Zemlji vidijo popolni ali obročast Sončev mrk. Delni mrki pa so bili vidni tudi v drugih delih azijsko-tihomorskega območja.

Mrk se je začel v Indijskem oceanu ob sončnem vzhodu in končal ob sončnem zahodu v Tihem oceanu, opazovalci na različnih točkah na poti mrka pa so lahko videli njegove različne oziroma hibridne faze.

Nekateri so videli popolni Sončev mrk. Drugi so opazovali tako imenovanega obročastega, ko je Luna premajhna, da bi v celoti zakrila Sonce, ali delni mrk.

Najboljši razgled pa so imeli prebivalci Zahodne Avstralije, Vzhodnega Timorja in Zahodne Papue, poroča BBC.

Vendar pa so popolni Sončev mrk ob 11.27 po lokalnem času (4.27 po srednjeevropskem) lahko doživeli le prebivalci Exmoutha.

V turističnem mestecu, ki leži 1200 kilometrov severno od Pertha, živi nekaj manj kot 3000 ljudi. Zaradi prihoda ljubiteljev astronomije se je število prebivalcev v času mrka sedemkrat povečalo.

Nekateri so lokalnim medijem povedali, da je bil mrk nadrealističen, "kot v sanjah", drugi pa so ga opisali kot "skoraj religiozno doživetje".