STAznanost
Naravoslovje in tehnika

V Ljubljani razstava, predavanje in delavnica na temo recikliranja magnetov

Ljubljana, 21. aprila - Institut Jožef Stefan v okviru projekta SUSMAGPRO pripravlja vikend dogodek Naredi nov magnet z reciklažo starih magnetov, ki bo do nedelje potekal v ljubljanski mestni hiši. Na delavnicah, razstavi in večernem predavanju bodo predstavili, kje vse se magneti nahajajo, kako so videti in kako jih lahko recikliramo in ponovno uporabimo.

Dogodek se bo začel danes ob 13. uri z odprtjem razstave na temo magnetov in pozdravnim nagovorom Spomenke Kobe z IJS. Razstava bo zajemala celoten prikaz vzdržne proizvodnje trajnih magnetov na osnovi redkih zemelj od zbiranja magnetov na koncu življenjske dobe in ekološkega recikliranja do izdelave novih magnetov ter njihove uporabe v motorjih različnih moči. Na ogled bo vsak dan med 8. in 20. uro.

Ob 16. uri bo sledila delavnica, na kateri se bosta dve skupini prostovoljcev pomerili v hitrostnem razstavljanju prenosnih računalnikov. Delavnici bosta na sporedu še v soboto in nedeljo ob 11. uri.

Drevi ob 19. uri pa bo sledilo še predavanje znanstvenega direktorja na Institute for Precious and Technology Metals (STI) in profesorja na Univerzi Pforzheim v Nemčiji Carla Burkhardta z naslovom Recikliranje magnetnih odpadkov: izzivi in možnosti za krožno gospodarstvo.

Na predavanju bodo obiskovalci izvedeli številne zanimivosti o uporabi magnetov ob koncu njihove življenjske dobe in o izdelavi novih magnetov po ekološko nesporni metodi recikliranja, so zapisali na spletni strani projekta Znanost na cesti.

Kot so zapisali v opisu dogodka na spletni strani projekta Znanost na cesti, ki sodeluje pri pripravi dogodka, so trajni magneti najpomembnejši elementi električnih in hibridnih vozil ter vetrnih elektrarn.

Nahajajo se tudi v številnih drugih, skoraj nepogrešljivih napravah. Sestavni del teh magnetov so redke zemlje, ki so na samem vrhu svetovne lestvice kritičnih surovin, zato je recikliranje odpadnih magnetov izjemnega pomena.

V predavanju bodo obiskovalci izvedeli številne zanimivosti o uporabi magnetov ob koncu njihove življenjske dobe in o izdelavi novih magnetov po ekološko nesporni metodi recikliranja. Profesor Burkhard pa bo predstavil inovativno rešitev, ki je nastala v projektu SUSMAGPRO, ter spregovoril o izzivih in priložnostih za bolj trajnostno proizvodnjo magnetov v Evropi.