STAznanost
Humanistika in družboslovje

Na ministrstvu za visoko šolstvo o novostih programa Obzorje Evropa

Ljubljana, 21. aprila - Na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije poteka informativni dan za misije EU v okviru programa Obzorja Evropa. Cilj dogodka je seznanitev slovenskih raziskovalcev z vsebino in novostmi programa za namen uspešnih prijav projekta iz omenjenega programa.

Današnji dogodek je tretji izmed dogodkov, ki jih organizirajo na ministrstvu v okviru načrta za okrevanje in odpornost. "Namen je, da raziskovalcem predstavimo nov instrument Evropske komisije, s katerim želi skoncentrirati potenciale na nekaterih področjih, ki so identificirani kot najpomembnejši razvojni izzivi Evrope v naslednjih letih," je povedal vršilec dolžnosti generalnega direktorja direktorata za znanost in inovacije Tomaž Boh.

Na ministrstvu po njegovih navedbah verjamejo, da slovenski raziskovalci v tem kontekstu lahko prispevajo pomemben del k skupnemu evropskemu raziskovalnemu prostoru, okrepitvi internacionalizacije ter izboljšanju učinkovitosti in uspešnosti raziskovalno inovacijskega ekosistema v Sloveniji. "S tega vidika smo prepričani, da bo tudi današnji dogodek odprl nove priložnosti in razčistil nekatere dileme, s katerimi se raziskovalci srečujejo v tovrstnem sodelovanju," je še dodal Boh.

Navzoče je pozdravil tudi direktor središča za skupno politiko generalnega direktorata za raziskave in inovacije pri Evropski komisiji Julien Guerrier.

Na dogodku predstavniki Evropske komisije, ministrstva in raziskovalci ter predstavniki občin udeležence seznanjajo z misijami EU, ki so novost programa Obzorje Evropa ter nov način usmerjenega delovanja na področju raziskav, razvoja in inovacij. Strokovnjaki, ki so že vključeni v te misije, predstavljajo svoje znanje in izkušnje pri izvajanju tovrstnih projektov.

Popoldanski del se nadaljuje z delavnico v okviru projekta Nati00ns, financiranega iz programa Obzorje Evropa, ki se bo osredotočila na misijo Zdravje tal in hrane. Namen delavnice je deliti informacije o razpisu Horizon-MISS-2023-SOIL-01-08', ki je bil odprt januarja v okviru programa Obzorje Evropa, in krepiti razpravo glede strokovnih načel zdravja tal in ustvarjanja živih laboratorijev.

Projekt Nati00ns, ki ga koordinira danska univerza Aarhus, deluje kot glasnik misije Zdravje tal in hrane: deli strokovne in razpisne informacije med nacionalnimi in regionalnimi deležniki, zagotavlja dostop do gradiv za krepitev zmogljivosti, načenja razprave o najboljših živih laboratorijih za reševanje regionalnih potreb tal in spodbuja zgodnje mreženje med predstavniki živih laboratorijev na čezmejnih območjih.