STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Na GZS podelili nagrade najboljšim mladim slovenskim tekmovalcem računalništva in informatike

Ljubljana, 21. aprila - Na Gospodarski zbornici Slovenije je danes potekala zaključna podelitev nagrad najboljšim tekmovalcem računalništva in informatike na tekmovanjih združenja ACM v Sloveniji in najboljšim izmed njihovih mentorjev. Podelili so nagrade Bober, RTK in UPM, namenjene različnim starostnim in težavnostnim skupinam, so sporočili organizatorji.

Društvo ACM (Združenje za računalniške naprave) je osrednje in največje svetovno združenje strokovnjakov s področja računalništva in informatike. Društvo ACM Slovenija je podružnica svetovnega združenja ACM in v Sloveniji organizira tekmovanja iz računalništva in programiranja. Eden glavnih ciljev društva je, po njihovih navedbah, preko tekmovanj spodbujati zanimanje za študij in delo z informacijsko komunikacijsko tehnologijo (IKT).

Dogodek je organiziralo Združenje za informatiko in telekomunikacije (ZIT) v sodelovanju z ACM Slovenija, IKT horizontalno mrežo in DIH Slovenija. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so na ZIT ponosni, da so del prizadevanj za reševanje izziva pomanjkanja IKT kadrov in tako delno pripomorejo k povečanju zanimanja za IKT panogo. Zato so se odločili, da bodo vrednost tovrstnega tekmovanja poudarili s slavnostnim dogodkom, kjer so podelili nagrade najboljšim ACM tekmovalcem v različnih kategorijah tekmovanj ter njihovim mentorjem.

Direktor ZIT Nenad Šutanovac je prepričan, da bodo s takimi dogodki aktivnosti ACM Slovenija še bolj zaživele, da bo zanimanje za tekmovanja dodatno naraslo in da bo sodelovanje tudi dodatna motivacija za mentorje, ki so pri takih tekmovanjih ključni.

Predsednik komisije ACM Slovenija Andrej Brodnik je v pozdravnem nagovoru dodal, da se gospodarstvo s podporo mladih tekmovalcev in tekmovalk ter organizacijo te prireditve obnaša družbeno odgovorno. Gospodarstvo s tem daje priznanje ACM Slovenija za njihovo dosedanje in nadaljnje delo na področju računalništva in informatike, je povzel.

Tekmovanje Bober je tekmovanje v računalniškem mišljenju, ki pod okriljem mednarodne iniciative Bebras poteka v 62 državah po celem svetu. V Sloveniji na tekmovanju Bober sodelujejo učenci od drugega razreda osnovne šole do konca srednje šole. Tekmovanje je sestavljeno iz različnih nalog, ki preko zgodb predstavijo raznolike računalniške probleme.

Letos je na šolskem tekmovanju Bober sodelovalo 30.315 tekmovalcev, državnega tekmovanja pa se je udeležilo 153 najboljših tekmovalcev iz šestega do devetega razreda osnovne šole in 81 najboljših tekmovalcev iz srednjih šol. Nagrado Bober so prejeli Anže Markovič, Jaša Verovnik, Peter Potnik, Val Bajc, Lenart Dolinar, Jernej Tehovnik, Lovro Arh, Žan Mesarič in Primož Markovič.

Tekmovanje RTK je namenjeno dijakinjam in dijakom, ki jih zanimajo programiranje in algoritmi. Poudarek je predvsem na algoritemskem razmišljanju oziroma načrtovanju algoritmov in podatkovnih struktur, v manjši meri pa tudi na njihovi implementaciji v kakšnem konkretnem programskem jeziku.

V letošnji izvedbi je na šolskem tekmovanju sodelovalo 251 dijakov in dijakinj in na državnem 129 dijakov in dijakinj. Nagrado RTK so prejeli Tristan Zore iz Šolskega centra Novo mesto, Rok Perko iz Vegove strokovne šole in gimnazije, Jakob Žorž iz Zavoda za računalniško izobraževanje Ljubljana in Žan Gomboc iz Srednje poklicne in tehniške šole Murska Sobota.

Univerzitetni programerski maraton (UPM) je slovensko ekipno tekmovanje v programiranju. V okviru tekmovanja se izbira prvake univerz in ekipe, ki bodo imele priložnost zastopati svoje univerze na srednjeevropskem nivoju tekmovanja International Collegiate Programming Contest (ICPC). Slednje velja za najbolj prestižno univerzitetno tekmovanje na področju računalništva in informatike na svetu.

V letu 2022 je na tekmovanju sodelovalo 23 ekip s 63 člani posameznih ekip. Na finale tekmovanja se je uvrstilo 11 ekip s 33 tekmovalci. Nagrade UPM so na podelitvi prejeli Job Petrovčič, Benjamin Bajd in Domen Hočevar z Univerze v Ljubljani.

Na slavnostnem dogodku so nagrade podelili tudi najboljšim mentorjem tekmovalcev, prejeli so jih Primož Umek, učitelj na OŠ Orehek v Kranju, Aleš Drinovec iz OŠ Maksa Pečarja v Ljubljani ter Marina Trost iz Gimnazije Vič.