STAznanost

Nova generacija slovenskih štipendistov Svetovnega laboratorija podpisala pogodbe

Ljubljana, 9. maja - Slovenska znanstvena fundacija (SZF) je podpisala pogodbe o štipendiranju iz sklada svetovnega laboratorija Svetovne federacije znanstvenikov z novo generacijo štipendistov. Med njimi so štirje doktorji znanosti in šest doktorskih študentov s slovenskih univerz ter raziskovalnih ustanov, so sporočili s SZF.

Slovenska znanstvena fundacija (SZF), od leta 2002 dalje nacionalna partnerica Svetovne federacije znanstvenikov (WFS), je organizirala slovesen podpis pogodb z novo generacijo slovenskih štipendistov Svetovnega laboratorija. V novi generaciji štipendistov bodo štirje mladi doktorji znanosti in šest doktorskih študentov s slovenskih univerz ter raziskovalnih inštitutov.

V času štipendiranja bodo izvajali raziskovalne projekte, ki vključujejo interdisciplinarno obravnavo prednostnih planetarnih nujnosti v povezavi z onesnaževanjem narave, podnebnimi spremembami in zagotovitvijo osnovnih pogojev (hrana, energija, zdravje, varnost) za znosno življenje na Zemlji, so sporočili iz SZF.

Med doktorji znanosti, ki so prejeli štipendije, so Tina Kegl z Univerze v Mariboru, Katarina Šoln z Univerze na Primorskem ter Petar Gidaković in Janez Dolšak z Univerze v Ljubljani. Prejemniki štipendij med doktorskimi študenti pa so Veton Hamza, Tia Kristian Tajnšek, Krisian Lorber, Primož Miklavc, Damjan Fujs in Tomaž Kotnik.

Svetovni laboratorij je bil ustanovljen v okviru WFS leta 1986 kot nevladna organizacija. Njegov pomen je priznala Organizacija Združenih narodov, saj je v novem mednarodnem podpornem mehanizmu prepoznala pomembno orodje za pospeševanje razvoja novih generacij raziskovalcev še zlasti v državah v razvoju. Cilj programa je s štipendijami pospešiti uspešno zaključevanje doktorskih del pri doktorskih študentih, pri oblikovanih raziskovalcih pa reševati situacijo čakanja na odobritev novega projekta.

Sloveniji je s sodelovanjem v shemi omogočeno pridobiti do deset novih štipendistov, ki bodo v okviru svojih raziskovalnih projektov vključevali t. i. planetarne nujnosti in se ob tem ozavestili za delovanje in znanstveno kariero v izjemno hitro spreminjajočih se pogojih na planetu. Od leta 2002 do 2023 je status štipendista WL prejelo že nad 100 slovenskih prosilcev. Z novo generacijo slovenskih štipendistov je SZF vstopila v tretje desetletje sodelovanja z WFS, so zapisali v fundaciji.