STAznanost

Mednarodni dan za promocijo IKT med ženskami

Ljubljana, 27. aprila - Vsak zadnji četrtek v aprilu je mednarodni dan žensk v informacijsko komunikacijskih tehnologijah (IKT). Njegov namen je opozoriti na pomanjkanje deklet in žensk na področju IKT ter jih spodbuditi, da se odločijo za študij in poklice v tehnološkem sektorju.

Mednarodni dan žensk v IKT je uvedla Mednarodna telekomunikacijska zveza (ITU), obeležujejo pa ga v 150 državah. Z njim se dekleta in ženske spodbuja k študiju in poklicni poti v tehnološkem sektorju ter na področju znanosti, tehnologije, inženirstva in matematike.

Danes se je v organizaciji ITU odvila spletna konferenca z naslovom Evropski praznik deklet v IKT: digitalne veščine za celo življenje, na kateri je z nagovorom sodelovala tudi slovenska ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh, so sporočili z ministrstva.

Digitalne tehnologije so po njenih besedah omogočile ustvarjanje novih poti za reševanje nekaterih najbolj perečih svetovnih izzivov. "Da bi jih dosegli, morajo biti v digitalno preobrazbo enakovredno vključeni vsi člani družbe in nihče ne sme biti zapostavljen. Posebno skrb vzbujajo digitalni razkorak med spoloma, podeželjem in mesti ter starostni razkorak," je dejala.

Kot je orisala, je na področju znanosti, tehnike, inženirstva in matematičnih ved le 35 odstotkov diplomantk, na področju umetne inteligence pa je le 22 odstotkov žensk. V Sloveniji je delež žensk na področju IKT 17-odstoten.

"Eden naših glavnih ciljev je do leta 2030 povečati število strokovnjakov IKT s 4,8 odstotka na 10 odstotkov, pri čemer vidimo povečanje števila strokovnjakinj IKT kot bistveni del rešitve," je poudarila in dodala, da si Slovenija za zmanjšanje digitalne vrzeli med spoloma prizadeva za izvajanje strategij za spolno enakopravnost, kot so ozaveščanje, študij in usposabljanje, mentorstvo in mreženje.

Ženske in dekleta po njenih besedah v raziskave vnašajo raznolikost, širijo nabor znanstvenih strokovnjakov ter znanosti in tehnologiji dajejo svež pogled. "Dekleta, ki ustvarjajo kariero na področju IKT, bi morala postati vzor drugim dekletom in jih spodbujati k študiju in karieri na področju znanosti, tehnologije, inženirstva in matematike. Za to je potreben sistemski pristop," je dejala ministrica.