STAznanost

Papič za učinkovitejše izkoriščanje inovacij in znanja za reševanje družbenih in okoljskih izzivov

New York, 3. maja - Minister za visoko šolstvo Igor Papič se udeležuje 8. Foruma o znanosti, tehnologiji in inovacijah za cilje trajnostnega razvoja ZN v New Yorku. V nagovoru zbranim je dejal, da moramo kot globalna skupnost učinkoviteje izkoriščati obstoječe in nastajajoče inovativne rešitve ter znanje, usmerjeno v reševanje družbenih in okoljskih izzivov.

Kot je ob obisku na vladnem spletišču objavilo ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije, je Papič nagovoril zbrane na ministrskem zasedanju na temo Inovacije za uresničevanje ciljev trajnostnega razvoja v sklopu 8. Foruma o znanosti, tehnologiji in inovacijah za cilje trajnostnega razvoja Organizacije združenih narodov v New Yorku.

Kot je povedal, je naša država naredila pomembne korake k doseganju teh ciljev z uresničevanjem strategije razvoja Slovenije 2030, katere namen je spodbujanje trajnostne rasti, zmanjševanje neenakosti in varovanje okolja za prihodnje generacije. "Uspeh pri soočanju s preteklimi krizami nas je še bolj spodbudil k zavedanju o pomenu vlaganja v nova znanja, raziskave in inovacije. Kot odgovor je bila sprejeta odločitev, da okrepimo naše naložbe v inovacije za trajnostni razvoj," je navedel.

Forum je minister sicer ocenil kot odlično priložnost za oblikovanje skupnih prizadevanj za reševanje družbenih in gospodarskih sprememb. "S sodelovanjem lahko izkoristimo skupno znanje in vire za doseganje bolj trajnostne in uspešnejše prihodnosti za vse," je dejal.

Ob robu foruma se je srečal tudi s predsednico komisije za znanost in tehnologijo za razvoj, ki deluje pri ZN, Ano Cristino Amoroso das Neves. Pogovarjala sta se o možnostih tesnejšega sodelovanja.

Prav tako se je udeležil tudi posebnega dogodka Dnevi Afrike: Znanost, tehnologija in inovacije v Afriki. Srečal se je z južnoafriškim kolegom Bonginkosijem Emmanuelom Nzimandejem ter nekdanjo predsednico Mauriciusa Bibi Ameenah Firdaus Gurib-Fakim. "Afrika je v zadnjih 30 letih izredno napredovala na področju izobraževanja in industrializacije ter predstavlja močan trg, ki se uspešno spopada s svetovnimi krizami," so ob tem še zapisali v sporočilu za javnost.