STAznanost

V. d. direktorice agencije za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Špela Stres

Ljubljana, 4. maja - Vlada je na današnji seji za v. d. nedavno ustanovljene Javne agencije RS za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost (Aris) imenovala Špelo Stres. Za glavnega inšpektorja inšpektorata za javni sektor pa je imenovala Alberta Nabernika, so sporočili po seji vlade.

Vlada je Aris, ki je univerzalna pravna naslednica Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS (ARRS), ustanovila minuli teden.

Direktorju ARRS Mitju Lainščaku je tako z današnjim dnem z odločbo vlade prenehal mandat. Špeli Stres mandat v. d. direktorice Arisa začne teči v petek, in sicer do imenovanja novega direktorja Arisa, vendar največ za šest mesecev.

Kot so sporočili z ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije, je bila Špela Stres doslej pomočnica direktorja za evalvacijo in kakovost na Institutu Jožef Stefan (IJS), pred tem pa dolgoletna vodja Centra za inovacije in prenos tehnologij na IJS. Dejavna je na področju podpornega okolja za inovacije, na področju zaščite in vrednotenja intelektualne lastnine, prenosa tehnologij in ustanavljanja odcepljenih podjetij ter vzpostavljanja finančnih mehanizmov za inovacije. Med drugim je članica upravnega odbora Evropskega sveta za inovacije in nacionalna delegatka na forumu za prenos znanja Evropske organizacije za jedrske raziskave (CERN). Doktorirala je iz fizike na Univerzi v Ljubljani in magistrirala iz prava na področju intelektualne lastnine na Univerzi v Torinu.

Vlada je danes na položaj glavnega inšpektorja inšpektorata za javni sektor za dobo petih let imenovala Alberta Nabernika. Petletni mandat z možnostjo podaljšanja bo nastopil 15. maja, so sporočili z ministrstva za javno upravo.