STAznanost

Strokovnjaki v članku opozorili na pomen rasti fotovoltaike za trajnostno prihodnost

Ljubljana, 9. maja - V znanstveni reviji Science je izšel članek, pod katerega so se podpisali najuglednejši strokovnjaki s področja fotovoltaike. Med njimi je tudi Marko Topič, profesor ljubljanske fakultete za elektrotehniko. Avtorji odločno pozivajo k zavezanosti nadaljnji rasti proizvodnje in uporabe fotovoltaike za trajnostno oskrbo planeta z električno energijo.

Kot so sporočili s Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, je članek o pomembnem prispevku fotovoltaike k preoblikovanju energetike nastal po tretji mednarodni delavnici Terawatt Workshop, ki je potekala aprila 2022 v nemškem Freiburgu. Na delavnici so se zbrali vodilni strokovnjaki iz celega sveta s področja sončne energije, integracije v omrežje, analize in shranjevanja energije iz raziskovalnih ustanov, akademskih krogov in industrije.

Avtorji so v skupnem članku, objavljenem 7. aprila, ocenili, da bo do leta 2050 za uresničitev podnebnih ciljev po vsem svetu potrebnih približno 75 teravatov ali več fotovoltaičnih elektrarn, kar pomeni, da bo treba proizvodnjo električne energije s pomočjo fotovoltaike močno okrepiti, je pojasnil Topič. V članku na podlagi aktualnih raziskav in inovacij ocenjujejo, da je predpogoj za dosego cilja ohranjanje 25-odstotne letne svetovne rasti. Glede na klimatsko krizo nikakršno obotavljanje ne pride v poštev, opozarjajo avtorji članka.

Zadnji pomemben mejnik na področju fotovoltaike se je zgodil lani, ko je bil dosežen en teravat kumulativne moči vseh sončnih fotonapetostnih elektrarn, kar predstavlja štiri do pet odstotkov celotne električne proizvodnje na svetu.

Naslednji pomemben mejnik bo dosežen, ko bo proizvodnja gradnikov za sončne elektrarne na letni ravni dosegla en teravat - trenutno ta znaša 250 gigavatov na leto - kar se bo po napovedih strokovnjakov zgodilo čez približno štiri do pet let. Po letu 2030 pa naj bi proizvajali že približno tri teravate na leto, kar bi nas pripeljalo do končnega cilja 75 teravatov, je pojasnil Topič.

Fotovoltaika bo po navedbah fakultete "s tem tempom odigrala bistveno vlogo pri omejevanju podnebnih sprememb ter pri prehodu na trajnostno energetiko". "Pri tem bodo pomembna tako prizadevanja na področju proizvodnje električne energije kot tudi elektrifikacija ostalih energetskih sektorjev ter proizvodnja solarnih goriv z vodikom na čelu," so zapisali.

Avtorji članka še napovedujejo, da bo doseganje cilja 75 teravatov postavilo precejšnje izzive tako za proizvajalce gradnikov sončnih elektrarn kot za znanstveno skupnost. Industrija bo pospešila uvajanje inovacij, s katerimi bo krepila konkurenčnost skozi zniževanje stroškov, podaljšanje življenjske dobe in nadaljnjo izboljšanje zelenega okoljskega odtisa.

Pri pisanju članka so sodelovali avtorji iz 41 institucij iz 15 držav. Profesor Marko Topič je pri članku sodeloval skupaj s petimi sodelavci Evropske tehnološke in inovacijske platforme (ETIP PV), ki ji je do nedavnega predsedoval.