STAznanost

Projekt Frontiers pridobil sredstva ERC za podporo znanstvenemu novinarstvu

Ljubljana, 16. maja - Konzorcij evropskih organizacij projekta Frontiers je pridobil financiranje Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) za podporo znanstvenemu novinarstvu v višini 1,5 milijona evrov. V projektu bodo vzpostavil shemo financiranja, ki bo novinarjem omogočila tri do pet mesečno bivanje v raziskovalnih ustanovah po Evropi.

Projekt Frontiers, ki je zmagal na prvem javnem razpisu Pobude za znanstveno novinarstvo ERC, bo trajal od leta 2023 do 2027. V tem času bodo do 40 znanstvenim novinarjem omogočili, da dlje časa spremljajo raziskovalno skupino na instituciji po njihovi izbiri in delajo na svojem novinarskem projektu.

Projekt Frontiers namerava financirati bivanje novinarjev, nuditi podporo novinarjem in institucijam gostiteljicam, zagotavljati usposabljanje na temo neodvisnega in etično odgovornega poročanja o znanosti ter spodbujati vzajemno učenje med novinarji in raziskovalci.

Poleg glavnega cilja, ki je podpora neodvisnemu znanstvenemu novinarstvu, pričakujejo še, da bo projekt prispeval k zaupanju javnosti v znanost, boju proti dezinformacijam in izboljšanju družbene odpornosti proti dezinformacijam.

Kot je povedala predsednica ERC Maria Leptin, je kakovostno novinarstvo "potrebno za zaščito demokracije, ki je naša skupna odgovornost". "K temu bi morale prispevati vse institucije in organi, ERC pri tem zagotovo ni izjema. Upam, da bomo raziskovalni in medijski skupnosti - in tudi širše - poslali močno sporočilo," je dejala.

V konzorciju, ki bo vodil program, sodelujejo Center za etiko v znanosti in novinarstvu iz Italije, Univerza Nova Lizbona iz Portugalske, Univerza Pompeu Fabra iz Španije in podjetje Enspire Science iz Izraela, ki projekt tudi koordinira.