STAznanost

Mladi raziskovalci v Murski Soboti predstavljajo svoje naloge

Murska Sobota, 15. maja - V Murski Soboti danes poteka 57. državno srečanje mladih raziskovalcev, na katerem svoje raziskovalne naloge predstavljajo mladi iz vse Slovenije. Srečanja pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZTKS) se udeležuje skoraj 400 mladih z osnovnih in srednjih šol ter več kot 300 mentorjev.

Murska Sobota.
V Murski Soboti danes poteka 57. državno srečanje mladih raziskovalcev, na katerem svoje raziskovalne naloge predstavljajo mladi iz vse Slovenije.
Foto: STA

Murska Sobota.
V Murski Soboti danes poteka 57. državno srečanje mladih raziskovalcev, na katerem svoje raziskovalne naloge predstavljajo mladi iz vse Slovenije.
Foto: STA

Mladi raziskovalci na Gimnaziji ter na Srednji poklicni in tehniški šoli Murska Sobota Mladi predstavljajo in zagovarjajo raziskovalne naloge z 19 področij. Na vsakem področju tekmuje po šest nalog.

Raziskovalna področja sicer pokrivajo učne predmete na osnovni in srednji šoli, pa tudi vse, kar je popularno med mladimi oziroma kar želijo na zvezi spodbujati. To so tudi tehnična področja, ki jih na ZTKS uspešno spodbujajo, je novinarjem danes dejal vodja srečanja mladih raziskovalcev, pomurski akademik Mitja Slavinec.

Pomen srečanja mladih raziskovalcev vidi v številnih raziskovalnih nalogah, ki jih mladi pripravijo. Na tej stopnji po njegovih besedah ni tako pomembna vsebina, ampak bolj to, kaj se mladi naučijo. Pod okriljem gibanja Znanost mladini ZTKS že leta promovira, da se mladi naučijo, kako se raziskuje, pa tudi to, da je lenoba gibalo napredka, je povedal Slavinec.

"Vedno jih učim, da naj raje deset ur premišljujejo, da bodo lahko potem 20 ur manj delali. In če bodo takšen način življenja vzeli za svojega, da bodo vselej premišljevali, gledali, kako se da neka stvar napraviti drugače, da bo potem boljše in lažje, potem smo več kot dosegli svoj namen," je prepričan.

Raziskovalne naloge prinašajo tudi inovativne predloge. "Mlade želimo navaditi na inovacije, da izboljšajo nekaj, kar lahko vidijo v vsakdanjem življenju. Tako je to priložnost tudi za tiste, ki v šoli nimajo samih petic, temveč znajo znanje, ki ga dobijo, povezati in iz tega narediti nekaj novega," je dejal Slavinec.

Razglasitev rezultatov in podelitve priznanj bodo danes popoldne, prejemniki zlatih priznanj pa se bodo udeležili tudi tradicionalne prireditve Zotkini talenti 11. junija v Ljubljani, kjer bodo slovesno razglasili rezultate državnih tekmovanj iz znanja in srečanja mladih raziskovalcev v organizaciji Zveze za tehnično kulturo Slovenije.