STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Mladi navdušenci nad robotiko pomerili moči na državnem tekmovanju v Mariboru

Maribor, 18. maja - V organizaciji Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru je pred dnevi potekalo 22. državno tekmovanje z mobilnimi roboti ROBObum RCJ 2023 za osnovnošolce in srednješolce. Mladi iz vse Slovenije so se pomerili v štirih tekmovalnih kategorijah.

RoboCupJunior (RCJ) je robotsko tekmovanje, organizirano na osnovi mednarodno veljavnih pravil z namenom promocije in popularizacije robotike, inovatorstva in znanosti med mladimi na temeljih projektno zasnovanega izobraževanja. Ponuja več tekmovalnih disciplin oz. izzivov, pri čemer je pri vseh osnovni poudarek na sodelovanju, reševanju problemov in doseganju zastavljenih ciljev.

"Naša skupnost prepoznava izjemni pomen vzpodbujanja zanimanja mladih generacij za znanost in tehnologije prihodnosti. Robotika je prav gotovo tista tehnologija, ki kaže izjemen razvojni potencial, in tehnologija, ki se bo v prihodnje razširjala izven industrijskega okolja ter nas vedno bolj in bolj obdajala tudi v našem vsakdanjem življenju," je v nagovoru udeležencev tekmovanja povedal predstojnik Inštituta za robotiko pri fakulteti Aleš Hace.

Na tekmovanjih od leta 2000 do leta 2023 je sodelovalo skupno okoli 3500 učencev osnovnih šol, 700 dijakov srednjih šol in sto študentov iz celotne Slovenije in sosednjih držav. "Z omenjenimi robotskimi tekmovanji smo opravili pionirsko delo pri popularizaciji robotike v Sloveniji, hkrati pa smo bili med prvimi v srednjeevropskem prostoru," je še pojasnil Hace.

Med disciplinami na državnem tekmovanju je Reševanje Črta, ki predstavlja reševanje žrtev po naravni nesreči. Naloga robota je, da se v tekmovalni areni, sestavljeni iz dveh delov, prebije do območja nesreče, tam poišče ponesrečence in jih nato prenese v varno območje. Pot je zahtevna, saj je polna ovir. V tej kategoriji se je pomerilo 33 ekip, in sicer 22 iz osnovnih šol in 11 srednješolskih.

Med osnovnošolci je zasedla prvo mesto ekipa Viki krema iz OŠ Antona Šibelja - Stjenka Komen, med srednješolci pa ekipa KarstMasters iz Šolskega centra Nova Gorica in OŠ Antona Šibelja - Stjenka Komen.

Reševanje Simulacije je tekmovanje robotov v dveh svetovih simulacijskega okolja. Roboti imajo tri senzorje in pobirajo ter odlagajo predmete na določeno mesto. Zmaga robot z najučinkovitejšim programom in strategijo vožnje. V tej kategoriji so se pomerile tri srednješolske ekipe, zmagala je ekipa SERŠ TEAM iz Srednje elektro-računalniške šole Maribor.

Pri kategoriji Reševanje Labirint se avtonomni robot nahaja v labirintu, ki je prenevaren za reševalce, z nalogo iskanja in identificiranja žrtev, ki jim mora odvreči reševalni komplet in signalizirati njihov položaj. Robot mora biti dovolj vzdržljiv in sposoben navigacije po zelo zahtevni poti, premagovanja različnih hitrostnih ovir in ostalih izzivov. V tej kategoriji so se pomerile tri srednješolske ekipe in tudi tu je bila najboljša ekipa SERŠ TEAM.

Za obiskovalce najbolj zanimiva disciplina je Nogomet, kjer se roboti pomerijo na nogometnem igrišču. Vsako ekipo sestavljata dva robota, tekma pa traja pet minut. V nogometu so se tokrat pomerile tri srednješolske ekipe, zmagala je ekipa TSC FootBot 1 iz mariborske Srednje strojne šole.