STAznanost

Mentor leta 2022 je Luka Snoj z IJS

Ljubljana, 19. maja - Društvo Mlada akademija je sinoči podelilo že 14. nagrado Mentor leta. Prestižni naziv Mentor leta 2022 je prejel Luka Snoj z Instituta Jožef Stefan, nagrade za finaliste pa so prejeli Janez Kovač, Matej Kristan, Petra Kocbek in Blaž Stres.

Nagrada Mentor leta, ki jo vsako leto podeljuje Mlada akademija, je namenjena promociji dobrega mentorstva in dobrih mentorskih praks, pa tudi osebnemu priznanju posameznih dobrih mentorjev. "Ravno vloga mentorja oziroma mentorice se je še posebej v zadnjih letih, ki so nam postavila mnoge nove izzive in do tedaj nepoznane preizkušnje, izkazala kot ključen sestavni del poti doktorskih študentov," je uvodoma izpostavil predsednik društva Mlada akademija Jure Mravlje.

Na letošnji razpis za nagrado je prispelo 75 vlog, vseh nominiranih mentorjev pa je bilo skupno 60. Šest mentorjev je bilo nominiranih več kot dvakrat, en mentor pa celo osemkrat, je povedal predsednik komisije za izbor Mentorja leta Matej Vošnjak.

Komisija je izbrala štiri finaliste in enega Mentorja leta 2022. Nagrado za finaliste so prejeli Janez Kovač z Instituta Jožef Stefan, Matej Kristan s Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani (UL), Petra Kocbek s Fakultete za Farmacijo UL in Blaž Stres s Kemijskega inštituta.

Prestižni naziv Mentorja leta 2022 je pripadel Snoju z Instituta Jožef Stefan, ki ga je za nagrado predlagala njegova doktorska študentka Tanja Goričanec. Za STA je povedala, da ji je mentor velik zgled tako s svojim profesionalnim kot tudi zasebnim življenjem. S prijavo na razpis se mu je tako želela zahvaliti za vse ideje, nasvete in znanje, ki ji jih je predal, ter za čas, ki ji ga je posvetil tekom doktorskega študija.

Kot piše v strokovni obrazložitvi, je Snoj kot mentor z jasnim načrtom dela vodil študentko skozi njeno raziskovalno pot ter hkrati vzpodbujal razvijanje njenih lastnih idej in želja. Rezultat tega je bil, da je da je Goričanec doslej objavila že osem izvirnih znanstvenih člankov ter sodelovala na več mednarodnih konferencah. Na podlagi doseženih uspehov pod njegovim mentorstvom je prejela tudi L'Orealovo štipendijo Za ženske v znanosti 2023.

Prijaviteljica je izpostavila tudi mentorjevo človeško in osebnostno plat, med drugim spodbujanje zdravega in uravnoteženega razmerja med službo in zasebnim življenjem.

V svojem govoru ob prejemu nagrade je Snoj izpostavil nauk svojega pokojnega mentorja, da je znanost mnogo več kot odkrivanje novih znanj in izumljanje novih stvari. Znanstveniki so tudi varuhi vrednot, kot so "upoštevanje objektivne resnice, poštenost do lastnega dela in dela drugih, univerzalnost, zavračanje dogme, preseganje socialnih rasnih in nazorskih razlik med ljudmi ter zavzemanje za dobrobit celega človeštva". Dolžnost znanstvenikov je, da jih ohranjajo, razvijajo, uresničujejo in jih ponudijo družbi, je poudaril. "Le tako lahko preprečimo zlorabo, odtujevanje, monopolizacijo in marginalizacijo znanja in znanosti. In le to nam lahko vzbudi upanje, da bodo vrednote znanja in znanosti prevladale nad vrednotami dogme in ekonomskega pragmatizma, kar je v naši družbi še kako pereče. Zato se, dragi kolegi raziskovalci, zavedajmo tega in to izpričujemo z dejanji," je še povedal.

Med letošnjimi nominiranci je bilo sicer več mentoric kot mentorjev, dve tretjini oziroma 65 odstotkov sta prihajali s širšega področja naravoslovja, medtem ko je bilo 35 odstotkov vlog s področja družboslovja oziroma humanistike. Slabi dve tretjini nominiranih mentorjev delujeta na Univerzi v Ljubljani, slaba tretjina pa na inštitutih po Sloveniji, pet odstotkov jih prihaja z Univerze v Mariboru, ostali pa z drugih univerz. Največ vlog so prejeli z Instituta Jožef Stefan (devet) in ljubljanske biotehniške fakultete (šest), je še povedal Vošnjak.

Prireditev je tokrat potekala na Fakulteti za šport Univerze v Ljubljani od koder prihaja lanskoletna zmagovalka Mateja Videmšek, ob podpori Javne agencije RS za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost (Aris). Zbrane je nagovorila tudi vršilka dolžnosti direktorja Arisa Špela Stres, ki je med drugim izpostavila pomen bazične znanosti, saj brez nje tudi inovativnost ne bo dobila kril. Zahvalila se je tudi vsem mentorjem, ki "nadebudno delajo z mladimi in omogočajo družbi, da bi napredovala v smeri, ki smo si jo zastavili".

Celotna prireditev je na voljo na povezavi: sta.si/qxUFvm.