STAznanost
Medicina in zdravje

Scopoliju ob 300. obletnici rojstva dva kipa, dogodki v Idriji in Ljubljani

Idrija, 24. maja - Letos mineva 300 let od rojstva Joannesa Antoniusa Scopolija, utemeljitelja naravoslovja na Slovenskem. Občina Idrija, kjer je deloval kot rudniški zdravnik, je ob tem razglasila Scopolijevo leto. Vrhunec obletniških dogodkov bo od 1. do 3. junija v Idriji ter v prirodoslovnem muzeju in botaničnem vrtu v Ljubljani, kjer bo Scopoli dobil kipa.

Scopoli je postavil temelje medicine dela, botanike, zoologije, metalurgije, kemije, geologije in veterine na Slovenskem. Pri obeleževanju jubileja so tako moči združile različne naravoslovne ustanove. Program Scopolijevega leta poteka že od marca z različnimi predavanji, razstavami, vodstvi in predstavami o njegovem življenju in delu.

Kot je na novinarski konferenci v Idriji v začetku tedna povedala Martina Peljhan iz Centra za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija, se jim zdi pomembno, da Scopolija kot prvega rudniškega zdravnika, znanstvenika in polihistorja spoznajo Idrijčani, pa tudi vsi ostali prebivalci Slovenije. "Snovalcem letošnjega skupnega programa je predvsem pomembno, da Scopolija predstavimo različnim javnostim, od najmlajših, učencev, dijakov in seveda ostalih," je dejala.

Vrhunec praznovanj Scopolijevega leta bo, kot je povedala Blanka Ravnjak iz Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani, tridnevno dogajanje konec prihodnjega tedna. V četrtek, 1. junija, bodo v Prirodoslovnem muzeju Slovenije pripravili novinarsko konferenco in odkrili Scopolijev doprsni kip. Ob tem bodo izdali tudi priložnostne znamke.

Dan kasneje bo v Idriji mednarodni strokovni posvet, kjer bodo strokovnjaki z različnih področij predstavili Scopolijevo delo in življenje. Sledil voden bo sprehod po Scopolijevih poteh v okolici Idrije.

V soboto, 3. junija, pa bodo Scopolijev kip odkrili še v botaničnem vrtu v Ljubljani. Obenem bodo v botaničnem vrtu predstavili monografijo o njegovem delu in življenju ter pripravili vodenje po Scopolijevi učni poti.

Joannes Antonius Scopoli (1723-1788) je med letoma 1754 in 1769 deloval kot rudniški zdravnik v Idriji. Preučeval je bolezni in socialne razmere idrijskih rudarjev, veliko časa pa je posvetil tudi raziskovanju narave na Kranjskem.

Opravil je obsežne raziskave in objavil temeljna naravoslovna dela, kot so De Hydrargyro Idriensi, Flora Carniolica in Entomologia Carniolica, s katerimi je Kranjska postala evropsko pomembna znanstvena velesila.

Obletniški dogodki v okviru Scopolijevega leta 2023, ki ga je občinski svet Občine Idrija razglasil na pobudo Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani, Prirodoslovnega muzeja Slovenije in Muzejskega društva Idrija, bodo potekali vse do konca leta. Podroben program je dostopen na spletni strani Občine Idrija.