STAznanost

Klavdija Kutnar še naprej rektorica Univerze na Primorskem

Koper, 25. maja - Na volitvah za rektorja univerze na Primorskem je aktualna rektorica Klavdija Kutnar po prvih neuradnih podatkih prejela 62,8 odstotno podporo, izračunano na podlagi teže posameznih skupin volivcev, in tako premagala Matjaža Novaka, ki je dobil 37,2 odstotka podpore. Izidi bodo uradni, ko jih potrdi senat univerze.

Kot je povedal predsednik volilne komisije Mihael Perman, je bila volilna udeležba med učitelji 81-odstotna (glasovalo jih je 363 od 484), med drugimi zaposlenimi na univerzi 84-odstotna (217 od 257), med študenti pa 6-odstotna (358 od 5556).

Glasove so sešteli po algoritmu, ki ga je sprejel senat univerze na podlagi zakona o visokem šolstvu. Slednji predvideva, da dobijo učitelji 70-odstotno težo pri izračunu končnega rezultata, drugi delavci 20, študenti pa 10-odstotno, je pojasnil predsednik komisije.

Kutnarjeva je bila rojena leta 1980 v Ljubljani, kjer je leta 2003 diplomirala iz matematike. Leta 2008 je na Univerzi na Primorskem doktorirala. Leta 2010 je prejela Fulbrightovo štipendijo za podoktorsko raziskovalno sodelovanje na Ohio State University v ZDA. Med letoma 2011 in 2019 je bila dekanja koprske Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije. Leta 2019 je nastopila na rektorskih volitvah, kjer ni imela protikandidata.

Pred rektorskimi volitvami je trdila, da je v preteklih štirih letih univerza rasla na vseh področjih. Poudarila je številne izpeljane naložbe. Povedala je, da bo morala v drugem mandatu slediti srednjeročni strategiji razvoja univerze, ki so jo sprejeli pred tremi leti in daje smernice za delo do leta 2027.

Univerza na Primorskem je bila ustanovljena leta 2003. Prva rektorica je bila Lucija Čok. Za njo sta se zvrstila Rado Bohinc in Dragan Marušič, slednjega pa je nasledila Kutnar.