STAznanost

Društvo Morigenos bo v Piranu odprlo Izobraževalno-raziskovalni center o delfinih

Piran, 31. maja - Društvo Morigenos, ki se ukvarja z opazovanjem in preučevanjem delfinov v slovenskih in okoliških vodah, bo v Piranu 13. junija odprlo Izobraževalno-raziskovalni center o delfinih. Obiskovalci bodo lahko v njem na interaktiven način spoznavali različne vsebine o življenju delfinov in se podrobneje spoznali z morskim svetom, so sporočili iz društva.

Namen centra je predvsem približati delfine in njihovo celotno morsko okolje javnosti ter opozoriti na pomen znanosti pri ohranjanju morja. V društvu si želijo, da bi center predstavljal stičišče znanosti in izobraževanja, vezanega na morske sesalce pri nas. Po besedah predsednika in ustanovitelja društva Tilna Genova bo center namenjen domačim in tujim obiskovalcem, tako posameznikom kot organiziranim skupinam. Vrata bodo odprta tudi za obiske različnih šol.

V centru se bodo med drugim organizirale različne delavnice in znanstvena srečanja. "Želimo si ustvariti center, ki bo nudil novo priložnost tako v smislu znanosti kot v smislu varstva narave. Nenazadnje bo predstavljal prostor, kjer bodo lahko predvsem mladi zapolnili svoj prosti čas z nečim koristnim in zabavnim," je poudaril.

Kot je dodal, bo center vključeval različne multimedijske vsebine, tiskane razstave, slikovni material, obiskovalci pa si bodo lahko ogledali tudi maketo delfina v naravni velikosti, prav tako različne dele okostja. V njem bo tudi tako imenovana akustična oz. zvočna soba. "Obiskovalci se bodo tako lahko potopili v podvodni svet in prisluhnili različnim zvokom, na primer tistim, ki jih proizvajajo živali, in tistim, ki jih v okolje spuščamo ljudje," je pojasnil Genov. Celotno izkušnjo v centru pa bodo nadgradile tudi interaktivne aplikacije, skozi katere se bo spodbujalo učenje skozi igro.

Projekt Center o delfinih je bil izbran na Javnem pozivu za izbor operacij za uresničevanje ciljev Strategije lokalnega razvoja LAS Istre v letu 2021. Operacijo sofinancirata Evropski sklad za regionalni razvoj in ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. Kot navajajo pri društvu, pa je projekt le delno financiran, zato za pripravo centra, kakršnega so si zamislili, zbirajo še dodatna sredstva.

S kampanjo zbiranja sredstev želijo center nadgraditi z različnimi interaktivnimi pripomočki, med drugim s 3D natisnjeno lobanjo delfina, hkrati pa pripraviti zemljevide centra za najmlajše. Posamezniki lahko finančna sredstva donirajo s spletnim nakazilom preko platforme Pomagajmo.io. Sredstva bodo zbirali do 31. julija, cilj pa je zbrati 5000 evrov.

Društvo Morigenos je organizacija, ki opazuje in preučuje delfine v slovenskih in okoliških vodah. Povečini je sestavljena iz prostovoljcev, ki s svojimi raziskavami že 20 let prispevajo k razumevanju in varstvu delfinov ter ohranjanju morskih ekosistemov.