STAznanost

Na konferenci o pomenu podatkovnih centrov

Ljubljana, 1. junija - Informacijski sistemi so v času pospešene digitalizacije postali ključni del podjetij, ta pa so posledično življenjsko odvisna od delovanja podatkovnih centrov, v katerih je informacijska infrastruktura nameščena, so izpostavili na današnji konferenci Data center 2023 v Ljubljani.

Na konferenci so med drugim razpravljali o tem, katere tovrstne tehnologije so zrele za uporabo in kako uspešno so jih implementirala slovenska podjetja, so sporočili z ministrstva za digitalno preobrazbo.

Sodobni podatkovni centri so po navedbah ministrstva ključni gradniki digitalne infrastrukture in igrajo pomembno vlogo pri podpori sodobnih tehnologij, kot so obdelava velepodatkov, umetna inteligenca, internet stvari in storitve v oblaku. Omogočajo tudi delovanje spletnih storitev, družbenih omrežij, elektronskega bančništva in številnih drugih tehnoloških inovacij.

"Nameniti jim kar največ pozornosti, saj so v naših vsakdanjih življenjih zelo pomembni. Glavni namen podatkovnih centrov je namreč zagotoviti zanesljivo delovanje informacijskih sistemov, omogočiti hiter dostop do podatkov ter zagotoviti visoko stopnjo varnosti in zaščite," so poudarili na ministrstvu.

Ministrstvo za digitalno preobrazbo upravlja podatkovni center, v katerem je nameščena oprema za državni računalniški oblak (DRO), na Tržaški ulici v Ljubljani, rezervni podatkovni center pa je na lokaciji Pošte Slovenije v Mariboru.

Ministrstvo pri vzdrževanju in upravljanju infrastrukture podatkovnega centra v Ljubljani ter pri prenovah podatkovnih centrov drugih državnih organov sodeluje tudi s slovenskimi podjetji. To sodelovanje po besedah državne sekretarke na ministrstvu Aide Kamišalić Latifić prinaša koristi tako ministrstvu kot ponudnikom storitev, saj se s sodelovanjem zagotavlja delovna mesta za visoko izobražen tehnični kader.

"Pozorno spremljamo moderne smernice v razvoju, izgradnji in vzdrževanju oskrbne infrastrukture podatkovnih centrov. V načrtu je že nov projekt DRO.Next, ki bo temeljil na najsodobnejših strojnih in sistemskih programskih rešitvah, ki bodo omogočale avtomatizacijo in orkestracijo ter tržnico storitev," je dejala Kamišalić Latifić.