STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Začenja se Teden Kemijskega inštituta

Ljubljana, 5. junija - Začenja se 8. Teden Kemijskega inštituta, v katerem se bodo zvrstila številna predavanja in okrogle mize. Te bodo letos predvsem v znamenju nepogrešljive integritete v znanosti. V sredo bodo na osrednji slovesnosti podelili Preglove nagrade Kemijskega inštituta za izjemne dosežke, na inštitutu pa bo potekal tudi teden odprtih vrat.

Kot je zapisano na spletni strani inštituta, bo ustanova na široko odprla vrata tako strokovni kot širši javnosti. S predavanji bodo sodelovali tako domači kot tuji predavatelji. Niz predavanj bo danes odprla nizozemska mikrobiologinja Elisabeth Bik, vodilna strokovnjakinja za slikovno forenziko in ugledna svetovalka za znanstveno integriteto. Obiskovalci pa bodo lahko v tem tednu med drugim prisluhnili tudi lanskima Preglovima nagrajenkama, Mateji Manček Keber in Nataši Zabukovec Logar.

Na omizju z naslovom Kako deluje znanost bodo razpravljali o tem, kako si delovanje znanosti predstavlja splošna javnost in zakaj so te predstave pogosto povsem drugačne od procesov, na osnovi katerih zares deluje znanost. Na razpravi z naslovom Umetna inteligenca - revolucija ali evolucija pa se bodo strokovnjaki spraševali o tem, kako se bo raziskovalna sfera soočila z umetno inteligenco.

Kot novost v programu letošnjega Tedna Kemijskega inštituta bo na ogled dokumentarni film Divja Slovenija, ki bo obiskovalce seznanil s pestrostjo slovenske favne in flore. Poskrbljeno pa bo tudi za najmlajše. V okviru delavnice Molekularni cukrčki bodo otroci izdelali užitne sladkorne paketke iz naravnih polimerov, na delavnici Super eksperimenti pa se bodo spoznali z različnimi "kemijskimi vragolijami".

Ob zaključku tedna bodo odprli tudi umetniško razstavo slikarja, vizualnega umetnika ter avtorja vizualnih prostorskih postavitev Ota Rimeleja.

Kot navajajo na spletni strani, pa bo v tem tednu na Kemijskem inštitutu tudi teden odprtih vrat. Vsak dan bo po vnaprej pripravljenem urniku organiziran ogled katerega od laboratorijev. Ker je število udeležencev omejeno, pa je potrebna predhodna prijava.

V sredo bo v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje na Fužinskem gradu v Ljubljani osrednja slovesnost, na kateri bodo podelili Preglove nagrade Kemijskega inštituta za izjemne dosežke.