STAznanost

Inženirska akademija z 18 novimi člani

Brdo pri Kranju, 6. junija - Inženirska akademija Slovenije je v svoje vrste sprejela 18 novih članov, od tega osem dopisnih in deset izrednih, ter povišala 13 izrednih članov v redne. Novi člani prihajajo iz več držav in številnih področij dela, kar po navedbah akademije spodbuja napredek in inovacije. Slavnostne podelitve listin se je udeležil tudi premier Robert Golob.

Brdo pri Kranju, Kongresni center Brdo. Slovesnost ob podelitvi listin novoizvoljenim članom Inženirske akademije Slovenije (IAS). Predsednik inženirske akademije Mark Pleško. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Brdo pri Kranju, Kongresni center Brdo.
Slovesnost ob podelitvi listin novoizvoljenim članom Inženirske akademije Slovenije (IAS).
Predsednik inženirske akademije Mark Pleško.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Tuji strokovnjaki, ki so na ponedeljkovi slovesnosti na Brdu pri Kranju prejeli dopisno članstvo, prihajajo iz ZDA, Velike Britanije, Makedonije, Nemčije in Norveške, so danes sporočili iz akademije. Izvolitev za člana je po njihovih navedbah visoko nacionalno in družbeno priznanje, saj je Inženirska akademija Slovenije poleg Slovenske akademije znanosti in umetnosti edina nacionalna akademija v Sloveniji, ustanovljena z zakonom.

Kot je na ponedeljkovem dogodku poudaril predsednik akademije Mark Pleško, sta raznolikost in mednarodno sodelovanje ključna za napredek in inovacije na področju inženirstva, tehnologij, razvoja in gospodarstva. "Z novimi članstvi krepimo svoje strokovno znanje, prispevamo k mednarodni izmenjavi idej in dobrih praks ter promoviramo znanost in inženirske poklice v javnosti. Eden od pomembnih ciljev akademije je spodbujati inovativnost in razvoj inženirske stroke v Sloveniji ter vlogo in vpliv inženirjev v družbi," je dejal.

Raziskave novih članov segajo od jedrskega in biokemijskega inženiringa, digitalizacije v družbi in razvoja celične tehnologije do gradbeništva, industrijske robotike in drugih področij, so izpostavili.

Med prejemniki listin so tudi tri slovenske strokovnjakinje, in sicer profesorica na fakulteti za gradbeništvo in geodezijo ter raziskovalka na področju gradbeništva Tatjana Isaković, Aleksandra Lobnik s Fakultete za strojništvo Univerze v Mariboru ter znanstvena svetnica na odseku za nanostrukturne materiale na Institutu Jožef Stefan Spomenka Kobe.

Podelitve listin novoizvoljenim članom se je udeležil tudi predsednik vlade Golob, ki je bil leta 2018 tudi sam sprejet v Inženirsko akademijo Slovenije.

Skupaj z novoizvoljenimi člani akademija šteje skupno 99 članov, od tega 54 rednih, 25 izrednih, 17 dopisnih in tri častne člane.