STAznanost
Humanistika in družboslovje

V Piranskem zalivu kmalu umetni greben za raziskovanje pridobivanja avtohtonih organizmov

Seča, 16. junija - Na dnu Piranskega zaliva bodo predvidoma konec avgusta postavili umetno podvodno strukturo, na kateri bodo raziskovali možnosti pridobivanja avtohtonih morskih organizmov za gojenje. V zavodu YouSea pričakujejo, da bo Morska oaza Piran, kot so jo poimenovali, postala dom številnih vrst in delovala podobno kot naravni podmorski greben.

Seča. Na dnu Piranskega zaliva bodo predvidoma konec avgusta postavili umetno podvodno strukturo, na kateri bodo raziskovali možnosti pridobivanja avtohtonih morskih organizmov za gojenje. Direktorica Zavoda YouSea Irena Fonda, ravnatelj Ljudske šole Lipa ob Vrbi Christian Zeichen, vodja projekta Riba - you(r)sea na Ljudski šoli Lipa ob Vrbi Elvira Sabotnik, ravnateljica osnovne šole Dutovlje Miranda Novak in ravnateljica osnovne šole Cirila Kosmača Piran Barbara Sotošek Mrovlje. Foto: Gorazd Šinik

Seča.
Na dnu Piranskega zaliva bodo predvidoma konec avgusta postavili umetno podvodno strukturo, na kateri bodo raziskovali možnosti pridobivanja avtohtonih morskih organizmov za gojenje.
Direktorica Zavoda YouSea Irena Fonda, ravnatelj Ljudske šole Lipa ob Vrbi Christian Zeichen, vodja projekta Riba - you(r)sea na Ljudski šoli Lipa ob Vrbi Elvira Sabotnik, ravnateljica osnovne šole Dutovlje Miranda Novak in ravnateljica osnovne šole Cirila Kosmača Piran Barbara Sotošek Mrovlje.
Foto: Gorazd Šinik

Seča. Na dnu Piranskega zaliva bodo predvidoma konec avgusta postavili umetno podvodno strukturo, na kateri bodo raziskovali možnosti pridobivanja avtohtonih morskih organizmov za gojenje. Direktorica Zavoda YouSea Irena Fonda in direktor generalnega pokrovitelja Morske oaze Piran podjetja Bauhaus Samo Kupljen. Foto: Gorazd Šinik

Seča.
Na dnu Piranskega zaliva bodo predvidoma konec avgusta postavili umetno podvodno strukturo, na kateri bodo raziskovali možnosti pridobivanja avtohtonih morskih organizmov za gojenje.
Direktorica Zavoda YouSea Irena Fonda in direktor generalnega pokrovitelja Morske oaze Piran podjetja Bauhaus Samo Kupljen.
Foto: Gorazd Šinik

S postavitvijo strukture, za kar bodo imeli vsa ustrezna dovoljenja, bo zavod za ohranjanje biodiverzitete morja YouSea iz Seče uresničil idejo, ki je po besedah direktorice zavoda Irene Fonda stara že več kot 30 let.

To bo sicer prva tovrstna umetna podvodna struktura v Piranskem zalivu. Dolga bo 5,5 metra, široka 3,5 metra in visoka tri metre, od obale pa bo oddaljena nekaj več kot kilometer. Sestavljena bo iz betona, železa in vstavljenih apnenčastih kamnov. Kot je za STA dejala Fonda, gre za inertne materiale, na katere se morske živali rade pritrdijo.

"Osnovni cilj te pilotne strukture je ugotavljanje in raziskovanje možnosti inovativnega ter sonaravnega pridobivanja hrane iz morja," je pojasnila Fonda. Z gojitveno opremo lastne izdelave bodo v prvi vrsti poskušali razviti učinkovit način pridobivanja mladih ostrig in drugih avtohtonih organizmov, ki bi lahko bili zanimivi za gojenje.

Projekt predstavlja začetek razvoja multitrofične marikulture v Sloveniji, ki je tudi ena od usmeritev Evropske unije na področju marikulture, je še povedala Fonda.

"V zavodu YouSea pričakujemo, da bo Morska oaza Piran zaradi svoje premišljene oblike postala dom tudi številnih vrst rib in drugih morskih organizmov in bo tako delovala podobno kot naravni morski podvodni grebeni," je pojasnila. Tako bo lahko postala tudi poligon za opazovanje in spremljanje biodiverzitete v morju ter bo posledično zanimiva še za druge ustanove, je dodala.

Zavod YouSea bo strukturo med drugim uporabil tudi za raziskovanje kapacitet ponora ogljikovega dioksida. Lupine in oklepi morskih organizmov, ki bodo živeli na njej, so namreč v veliki meri zgrajeni iz kalcijevega karbonata, v katerega se nepovratno vgrajuje omenjeni toplogredni plin.

Postavitev Morske oaze Piran bo v celoti financiralo podjetje Bauhaus, ki je glavni podpornik zavoda. Sredstva za vzdrževanje in opazovanje podvodne strukture ter za delovanje zavoda pa bodo prispevali tudi drugi posamezniki in podjetja.

V začetku meseca so medtem v portoroškem Monfortu zagnali tudi projekt Modre šole za morje. Gre za izobraževalni in osveščevalni del akcije za postavitev Morske oaze Piran. Prva prejemnica naziva Modra šola, ki ga podeljuje zavod YouSea, je postala ljudska šola Lipa ob Vrbi na avstrijskem Koroškem.

Izobraževanje o morju in morskih organizmih ter zavedanje o občutljivosti in zapletenosti morskega ekosistema pa načrtujejo razširiti najprej na 18 istrskih šol.