STAznanost
Humanistika in družboslovje

Na gradu Sevnica drevi odprtje razstave Vsak milimeter šteje - Geodezija na Slovenskem skozi čas

Sevnica, 15. junija - Na gradu Sevnica bodo danes ob 19. uri odprli razstavo Vsak milimeter šteje - Geodezija na Slovenskem skozi čas, ki jo je v sodelovanju s partnerji pripravil Tehniški muzej Slovenije. Razstava kronološko predstavlja glavne razvojne mejnike geodezije in pojasnjuje pojme, povezane z geodezijo in kartografijo. Na ogled bo do 30. septembra.

Kot so sporočili iz muzeja, je Slovenija ena redkih evropskih držav, ki je imela od leta 1987 samostojno muzejsko predstavitev geodezije na Slovenskem. Slovenska geodetska zbirka je bila več kot tri desetletja na ogled obiskovalcem gradu Bogenšperk. Leta 2021 so zbirko preselili in se pri snovanju pričujoče razstave povezali z Geodetsko upravo RS in Zvezo geodetov Slovenije, k sodelovanju pa povabili še oddelek za geodezijo Fakultete za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani.

Rezultat sodelovanja je pregledna in poučna razstava, ki predstavlja dvestoletno zgodovino zemljiškega katastra na Slovenskem in prikazuje uporabo geodezije v praksi. "V našem vsakdanu jo potrebujemo pri gradnjah, inženirstvu, izmerah, daljinskem zaznavanju, v kmetijstvu, raziskovanju in proučevanju kulturne dediščine in ne nazadnje tudi v vojski," so navedli.

Razstava obsega več panojev, v vitrinah je razstavljenih več kot 20 geodetskih instrumentov in drugih muzejskih predmetov, vključuje pa tudi multimedijske prikaze in 3D interaktivno predstavitev vsebin.

Da bi geodezijo in njeno strokovno izrazje približali obiskovalcem, so avtorji razstave oblikovali tudi pojmovnik, ki z zanimivimi ilustracijami nagovarja tudi mlajšo publiko.

V letu 2022 je bila razstava na ogled v depojih državnih muzejev v Pivki, letos pa je v prvi polovici leta gostovala tudi na ljubljanski fakulteti za gradbeništvo in geodezijo.

Do gostovanja na gradu Sevnica pa so jo še dopolnili. "Dodali smo tri nove panoje s predstavitvijo razvoja šolstva na področju geodezije in digitalne preobrazbo katastra nepremičnin. Pomen Valvasorja na področju kartografije smo poudarili z dodanim ambientalnim prikazom Valvasor-zemljemerec," so še sporočili iz muzeja.