STAznanost
Humanistika in družboslovje

V Portorožu večdnevna mednarodna konferenca o respiratorni filozofiji

Portorož, 18. junija - V Portorožu se bo danes začela štiridnevna mednarodna znanstvena konferenca o respiratorni filozofiji z naslovom Respiratorna filozofija: Obrat paradigme. V ospredju konference bo razmislek o zraku in dihanju, ki jih povezuje zavest o nujnosti sprememb sodobnih paradigem mišljenja.

Konference se bo udeležilo več deset uveljavljenih znanstvenikov z najboljših svetovnih univerz. Med njimi bo ameriški filozof in ekolog s harvardske univerze David Abram.

Abram, ki velja za enega od ključnih svetovnih referenc za filozofske premisleke o ekoloških vprašanjih, bo na konferenci predaval v torek.

Današnji dominantni diskurzi so zasnovani na zanemarjanju in celo "pozabi diha", kar pa ima v sodobnem svetu številne negativne posledice, ki se najočitneje kažejo v okoljskih in zdravstvenih krizah, svoj izraz pa najdejo tudi v represivnih političnih praksah in vse bolj razširjenih duševnih stiskah, so ob napovedi konference zapisali pri Znanstveno-raziskovalnem središču Koper, ki pripravlja konferenco skupaj z japonskim Inštitutom za atmosferske študije Kobe (KOIAS).

Respiratorna filozofija se ukvarja z našimi odnosi z atmosferami dihanja in zraka.

Zrak se morda zdi nenavaden filozofski koncept ali vsaj nepovezan z načini samorazumevanja evropske filozofije. Vendar je "pozaba zraka in dihanja" evropskega filozofskega diskurza na sebi ena izmed najglobljih in nepripoznanih tenzij, ki oblikuje njegov neposrečeni pogled na svet.

Nova respiratorna filozofija ima dvojno zaslugo dekolonizacije filozofskega kurikuluma preko vključevanja izvenevropskih virov in uvidov ter tudi odstiranja vedenja o tem, da je tovrstno "dihanje", četudi pozabljeno, temeljni element njene zgodovine. Potencial tovrstnega obrata paradigme v filozofiji prinaša daljnosežne posledice za področja ontologije, etike, poetike, politike, okolja, duhovnosti in zdravja, ki so osrednja polja te nove respiratorne paradigme, so še zapisali organizatorji.

V okviru konference bodo potekale tudi različne delavnice in spremljevalne dejavnosti.

Prvi dan konference bo pospremil podpis sporazum o sodelovanju med obema zgoraj omenjenima inštitutoma. Konferenca o respiratorni filozofiji se bo končala v sredo zvečer z glasbenim nastopom Irene Z. Tomažin.