STAznanost
Medicina in zdravje

Odprt deseti Medisov natečaj za dosežke v medicini in farmaciji

Ljubljana, 20. junija - Mednarodna strokovna komisija je deseto leto zaporedje razpisala Medisov natečaj v okviru katerega bo nagradila znanstvenoraziskovalne dosežke v medicini in farmaciji v srednji in jugovzhodni Evropi. Prijavijo se lahko zdravniki in farmacevti z devetih področij, ki so znanstvene članke objavili v uglednih mednarodnih revijah.

K sodelovanju so vabljeni zdravniki in farmacevti s področij farmacije, gastroenterologije, ginekologije, intenzivne medicine in anesteziologije, nevrologije, oftalmologije, pediatrije, pulmologije in alergologije ter revmatologije. Sodelujejo lahko raziskovalci iz Avstrije, Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Hrvaške, Madžarske, Severne Makedonije, Slovenije in Srbije, so sporočili organizatorji.

Njihova znanstvenoraziskovalna dela morajo biti objavljena v mednarodni znanstveni publikaciji s faktorjem vpliva, višjim od 1,500, in sicer med 1. oktobrom 2022 in 31. oktobrom 2023. Prijavo lahko oddajo do 2. novembra 2023 v angleškem jeziku prek spletnega obrazca na www.medis-awards.com.

Predsednik mednarodne strokovne komisije Borut Štrukelj je ob odprtju natečaja povedal, da so nagrade pomembno priznanje za zdravnike in farmacevte in zagotavljajo, da njihovo delo dobi pozornost, ki si jo zasluži. Zdravnike in farmacevte, ki ob svoji redni klinični praksi opravljajo tudi raziskovalno delo, zato poziva k sodelovanju.

Med lanskimi zmagovalci je bil tudi slovenski predstavnik Vid Janša iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Njegov znanstvenoraziskovalni prispevek je bil najboljši na področju ginekologije, v katerem obravnava nove možnosti napredne, neinvazivne metode za odkrivanje endometrioze.

International Medis Awards for Medical Research je priznanje prodornim zdravnikom in farmacevtom, ki poleg rednega dela z bolniki tudi raziskujejo. Cilj nagrad je te zdravnike in farmacevte izpostaviti v javnosti z namenom, da se razširi poznavanje njihovega dela in spodbudi njih in druge k nadaljnjemu raziskovalnemu delu.