STAznanost

Ob robu sveta Cerna tudi o polnopravnem članstvu Slovenije v organizaciji

Ženeva, 22. junija - Državni sekretar na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije Jure Gašparič se v imenu Slovenije udeležuje rednega zasedanja sveta Evropske organizacije za jedrske raziskave (Cern), ki danes poteka v Ženevi. Zasedanje je po navedbah ministrstva tudi priložnost za pogovore glede polnopravnega članstva Slovenije v Cernu.

Slovenija je trenutno še pridružena članica Cerna, predvidoma prihodnje leto julija pa bo postala polnopravna, kar pomeni še več raziskovalnih priložnosti za slovenske, študente, raziskovalce in podjetja, so v sporočilu za javnost izpostavili na ministrstvu.

"Tokratno zasedanje je tako tudi priložnost za izmenjavo mnenj in pogledov s predstavniki Cerna glede postopka, pogojev in meril, ki jih mora izpolniti Slovenija pred nastopom polnopravnega članstva. V okviru tega postopka Slovenija za letošnjo jesen načrtuje izvedbo bilateralnega srečanja med predstavniki vlade in Cerna," so zapisali.

Gašparič bo na zasedanju sveta Cerna po njihovih navedbah predstavil tudi nedavne spremembe in novosti v slovenskem raziskovalnem in inovacijskem prostoru, ki se odražajo in se bodo odražale tudi v prihodnjem sodelovanju Slovenije s Cernom.

"Med bistvene spremembe zagotovo sodijo nedavno oblikovanje enotnega ministrstva, pristojnega za visoko šolstvo, znanost in inovacije, ustanovitev enotne agencije za raziskovalno in inovacijsko dejavnost ter sprejem uredbe in akcijskega načrta s področja odprte znanosti, strategije internacionalizacije visokega šolstva in znanosti ter načrta razvoja raziskovalnih infrastruktur," so navedli.

Cern, ena največjih in najbolj prepoznavnih raziskovalnih infrastruktur na svetu, med drugim gosti veliki hadronski trkalnik, kjer so med drugim leta 2012 odkrili tako imenovani Higgsov bozon, ki naj bi imel ključno vlogo pri našem razumevanju vesolja. V Cernu naslavljajo tudi znanstvena področja, ki so po navedbah ministrstva še nedavno veljala za področje znanstvene fantastike, kot sta antimaterija in temna snov.