STAznanost

V vesolje še zadnjič poletela evropska raketa Ariane 5

Kourou, 6. julija - Evropska nosilna raketa Ariane 5 je ponoči še zadnjič vzletela in v vesolje ponesla dva satelita. Z zadnjim poletom Ariane 5 se je Evropa ob naraščajoči svetovni konkurenci nepričakovano znašla brez pravega načina za samostojno izstrelitev težjih tovorov v vesolje. Hkrati pa še vedno ni znano, kdaj bo njena naslednica opravila svoj prvi polet.

Nosilna raketa Ariane 5 je pozno ponoči v vesolje poletela iz vesoljskega izstrelišča Kourou v Francoski Gvajani. To je bil njen 117. in hkrati zadnji polet, raketa pa je v vesolje uspešno ponesla dva satelita, in sicer francoski vojaški ter nemški telekomunikacijski satelit, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Polet je potekal brez težav, spremljalo ga je več sto gledalcev, med njimi tudi nekdanja francoska pravosodna ministrica Christiane Taubira. Izstrelitev vojaškega satelita je francoski obrambni minister Sebastien Lecornu označil kot pomembno prelomnico za francoske oborožene sile.

V svoji dolgi zgodovini se je raketa Ariane 5 hitro razvila v eno vodilnih na svetovnem trgu za prevoz telekomunikacijskih satelitov. Med pomembnimi misijami nosilne rakete so bile izstrelitev teleskopa James Webb leta 2021, izstrelitev sonde BepiColombo leta 2018, ki je nato na Zemljo poslala prve posnetke Merkurja, ter izstrelitve satelitov za evropski navigacijski sistem Galileo.

Z zadnjim poletom Ariane 5 se je Evropa sedaj v luči naraščajoče svetovne konkurence nepričakovano znašla brez pravega načina za samostojno izstrelitev težjih tovorov v vesolje. Evropski vesoljski program trenutno pestita dva huda udarca, in sicer večletne zamude pri vzpostavitvi naslednje generacije raket Ariane 6 ter lanskoletni neuspeli prvi komercialni polet rakete Vega-C.

Izstrelitev raket Ariane 6 je bila prvotno načrtovana že za leto 2020, Evropska vesoljska agencija (ESA) pa si sedaj prizadeva izstrelitev izvesti do konca letošnjega leta.

V vmesnem času se je ESA za polete s težkim tovorom zanašala predvsem na rusko plovilo sojuz, a je Rusija v odziv na sankcije, uvedene zaradi invazije na Ukrajino, prekinila sodelovanje z agencijo. Število izstrelitev iz Kourouja pa se je s 15 v letu 2021 zmanjšalo na šest leta 2022.