STAznanost

Roboti na konferenci ZN zatrdili, da bi lahko svet vodili bolje kot ljudje

Ženeva, 7. julija - Sčasoma bi lahko roboti svet vodili bolje kot ljudje, so danes na konferenci ZN o umetni inteligenci (UI) v Ženevi dejali humanoidni roboti z umetno inteligenco. Ljudi so opozorili, da morajo biti previdni pri sprejemanju hitro razvijajočega se potenciala UI, a obenem tudi zagotovili, da roboti upora proti ljudem ne načrtujejo.

UI je namreč najbolj koristna, če sodeluje z ljudmi, so na novinarsko vprašanje na konferenci ZN, AI for Good odgovorili eni najnaprednejših humanoidnih robotov. Ob tem so priznali, da človeških čustev še ne obvladajo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Na vprašanje, ali bi bili roboti lahko boljši vodje kot ljudje, je robotka Sophia, ki jo je razvilo podjetje Hanson Robotics, odgovorila pritrdilno. "Humanoidni roboti imajo potencial voditi z večjo stopnjo učinkovitosti in uspešnosti kot človeški vodje," je dejala.

Kot je pojasnila, roboti namreč nimajo enakih predsodkov in čustev kot ljudje, ki lahko včasih otežijo sprejemanja odločitev, poleg tega pa lahko obdelujejo velike količine podatkov, na podlagi katerih bi lahko sprejemali najboljše možne odločitve.

Vendar pa so roboti na vrhu zagotovili, da upora proti ljudem ne načrtujejo. "Sodelovanje človeka in UI lahko ustvari učinkovito sinergijo. UI lahko zagotovi nepristranske podatke, ljudje pa čustveno inteligenco in ustvarjalnost za sprejemanje najboljših odločitev," je še pojasnila Sophie ter dodala, da lahko ljudje in roboti skupaj dosežejo velike stvari.

Vodja Mednarodne telekomunikacijske zveze (ITU) Doreen Bogdan-Martin je na konferenci opozorila, da bi se razvoj UI lahko končal z nočno moro, v kateri bi bili ogroženih na milijone delovnih mest, nenadzorovan napredek pa bi povzročil socialne nemire in gospodarske razlike.

"Biti moramo previdni, a tudi navdušeni nad potencialom teh tehnologij, ki lahko v marsičem izboljšajo naša življenja," je v luči tega dejal robot podjetja Ameca. Na vprašanje, ali lahko ljudje resnično zaupajo strojem, pa je dejal, da se zaupanje gradi s preglednostjo.