STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Celjski dijaki svetovni podprvaki v upravljanju reševalnih robotov

Celje/Bordeaux, 15. julija - Šestčlanska ekipa celjske Srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije je na svetovnem prvenstvu v robotiki RoboCup 2023 v Franciji osvojila drugo mesto. Njihova naloga je bila ustvariti 3D natisnjenega robota, primernega za vožnjo po različnih terenih s pomočjo kamere in za zaznavanje različnih ovir, so sporočili iz Šolskega centra Celje.

Doseženi rezultat je presegel vsa pričakovanja ekipe, jih ekipno povezal in jih ponesel do naslova svetovnih podprvakov, so navedli v Šolskem centru Celje, kjer so ekipo sprejeli sredi tedna.

Mentor ekipe Matej Veber je ob tem povedal, da je bil izziv odpravljanje posameznih tehničnih problemov na tekmovanju, ki so se velikokrat pojavili. Tako so morali dijaki pokazati veliko timskega dela, samoiniciativnosti, odziv v stresnih situacijah in iskati dobre rešitve.

Ekipo so sestavljali dijaki četrtega letnika programa tehnik mehatronike: diamantna maturantka Julija Weiss iz Tabora, Tadej Cerovšek iz Šmarja pri Jelšah, zlati maturant Aljaž Herodež iz Prebolda, Matej Jančič in Anže Mesarič iz Rogaške Slatine ter Luka Podkrižnik iz Šentjurja.

Svetovno prvenstvo v robotiki RoboCup 2023 je prejšnji teden potekalo v francoskem Bordeauxu, zabeležili so več kot 15.000 udeležencev in 2500 tekmovalcev iz 45 držav iz vsega sveta, piše na spletni strani bordojske univerze.

Z uvrstitvijo na letošnjem svetovnem prvenstvu si je omenjena srednja šola zagotovila vstopnico za RoboCup 2024, ki bo naslednje leto na Nizozemskem.