STAznanost

Raziskava: Sredozemsko morje postaja toplejše in bolj slano

Madrid, 25. julija - Sredozemsko morje se vse hitreje segreva in postaja tudi vse bolj slano, kaže nedavno objavljena raziskava skupine španskih znanstvenikov. Voda se zaradi podnebnih sprememb segreva s hitrostjo približno dve stopinji na sto let, so ugotovili.

Voda se zaradi podnebnih sprememb v zahodnem Sredozemlju segreva s hitrostjo približno dve stopinji Celzija na sto let, so zapisali znanstveniki s španskega morskega raziskovalnega inštituta ICM-CSIC v raziskavi, objavljeni v reviji Journal of Marine Science and Engineering.

Ponekod v Sredozemlju, denimo pri kraju L'Estartit na Costa Bravi, pa se segreva celo s hitrostjo treh stopinj na sto let.

Rezultati raziskave temeljijo na analizi podatkov iz zadnjih 30 let in so bili izmerjeni v vseh vodnih globinah, izsledke povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Povečuje se tudi slanost Sredozemskega morja, ki je na primer višja od slanosti Atlantika, ker več vode izhlapi, kot je vanj nateče iz rek, ki se izlivajo v Sredozemlje. Mešanje vode z Atlantikom je zelo omejeno, saj je Gibraltarska ožina zelo ozka.

Znanstveniki so tudi ugotovili, da se morska gladina v povprečju dvigne za približno 2,8 milimetra na leto. Pospešeno dvigovanje morske gladine je opaziti že od 90. let prejšnjega stoletja.

Druge raziskave sicer kažejo, da povečanje temperature in slanosti vode ogroža biotsko raznovrstnost v Sredozemlju.

V toplejših vodah Sredozemlja je zdaj že skoraj tisoč tujerodnih vrst, ki se vsako leto širijo severneje in zahodnje ter izrinjajo domorodne vrste, je opozorila okoljevarstvena organizacija Svetovni sklad za naravo (WWF), poroča dpa.